Kupine: Slatko ljekovito zadovoljstvo

by | 9 kolovoza, 2013

Kupina se u narodnoj medicini koristi stoljećima, o čemu svjedoče mnogi povijesni zapisi. Gotovo svi dijelovi ove biljke imaju ljekoviti učinak. Kupina je, prije svega, bogata željezom u organskom obliku, te se zato posebno preporučuje osobama koje pate od anemije, djeci, trudnicama, dojiljama.

Ovaj sočni, slatki plod u stara vremena glasio je kao sredstvo protiv dijareje, posebno kod djece. Njezini listovi sadrže topivo vlakno – pektin koji snižava razinu lošeg kolesterola (LDL), te se čaj od ovog dijela kupine koristi za čišćenje krvi i kao pomoć u liječenju ili prevenciji srčanožilnih bolesti.

Osim željeza, plod kupine bogat je i drugim mineralima – kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, kao i vitaminima B1, B2 i C. Organske kiseline galotanin i inozit djeluju antimikrobno, pa uništavaju bakterije, prije svega escherihiju coli i salmonellu enteritidis.

Slatko-kisele bobice u narodnoj medicini zauzele su značajno mjesto i kada je riječ o liječenju hemoroida i raznih ozljeda kože, a koriste se i kao antiseptik za ispiranje usne šupljine u slučaju upale sluznica.

Osim toga, kupina ublažava prehladu i kašalj, a zahvaljujući visokom sadržaju kalija i niskoj koncentraciji natrija, preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog tlaka.

Ljekovita svojstva kupine posebno su značajna za dijabetičare, jer ovo voće sprječava oštećenje krvnih žila, a samim tim štiti vitalne organe. Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata, oboljeli od dijabetesa trebali bi što češće konzumirati ovo voće.

Od ukusnog ploda kupine rade se džemovi, marmelada, slatko i sok. Osim toga, od ovog voća spravlja se i nadaleko poznato kupinovo vino, koje zahvaljujući visokom sadržaju korisnih kiselina pomaže u probavi hrane, posebno bjelančevina. Ovaj napitak bogat je i željezom, pa se često upotrebljava kao dopuna terapiji anemije.

Autor: Life Content

Tagovi: