Ako vam se ovo događa s lakom, čini se da krivo njegujete nokte

by | 1 studenoga, 2020

Kad je u pitanju koža na licu, dijelimo je na suhu, masnu, osjetljivu ili kombiniranu. Tako možemo podijeliti i nokte  Kod masnih, problem je u tome što se lak ne može zalijepiti za ploču nokta.

Ako se lak s vaših noktiju počne ljuštiti već nakon nekoliko dana, problem je, možda, u masnoj koži oko zanoktica. Jedan dio čine prirodna ulja koja imamo u tom dijelu nokta, dok drugim dijelom i sami možete utjecati na to posebnom njegom zanoktica i kože oko noktiju uljima i kremama za kutikule.

Slavni umjetnik za nokte Jin Soon Choi kaže da bi to možda mogao biti razlog zašto se vaši uređeni nokti rano počnu ljuštiti.

Izraz “masna koža” ne odnosi se samo na lice, slaže se i Herman Paez, direktorica edukacija u tvrtki EMMA Beauty.

“Jednako kao i kad je u pitanju koža na licu, svi imamo i određeni tip nokta. Na isti način kako kožu karakteriziramo kao suhu, masnu, osjetljivu, ili kombiniranu tako možemo podijeliti i nokte”, kaže ona te dodaje kako prirodno izlučivanje viška ulja iz kutikule nokta može dovesti do toga da se lak sporije lijepi  za ploču nokta, ili se ne može zalijepiti, kako piše portal Real Simple.

Choi primjećuje da je veliki problem imati suhu kožicu oko nokta te kako svojim klijentima uvijek govori da ju je dobro vlažiti odgovarajućim sredstvima za njegu, no “pretjerano masna baza nokta definitivno može utjecati na postojanost vašeg laka za nokte”.

Kako biti siguran da će lak trajati duže

Prvo, uvijek biste trebali temeljito očistiti nokte prije lakiranja. Područje oko nokta trebalo bi na dodir biti posve suho, kako savjetuje Choi.

“Najbolji način kako osigurati dulju manikuru nokta jest taj da ponovite nanošenje završnog sloja laka svakih nekoliko dana kako biste povećali njegovu postojanost. Povrh toga, koristite maglicu za ruke kako biste matirali i očistili područje kutikule, ili ih istrljajte s malo soka od limuna”, savjetuje. Na tržištu postoje i proizvodi za matiranje noktiju koji mogu pomoći jer uklanjaju višak ulja s ploče nokta i stvaraju odgovarajuću pH ravnotežu za optimalno prianjanje laka za nokte.

U konačnici, sve je u ravnoteži: Vrlo je važno njegovati kutikulu nokta kako bi održali vlagu, no nemojte pretjerivati.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Laura Chouette on Unsplash