KRALJICA ELIZABETA II. danas slavi rođendan!

by | 21 travnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica, danas slavi 91. rođendan u privatnosti i bez pompe. Kao i svake godine, u čast njezina rođendana iz londonskog Towera i Hyde Parka odjeknut će počasna paljba kraljevske straže.

Britanska kraljica rođendan slavi dva puta, 21. travnja, na datum njezina rođenja i druge subote u lipnju, kada se u njezinu čast organizira parada “Trooping the Colour”.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. u dobi od 25 godina. Po duljini boravka na prijestolju nadmašila je svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.), koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana, još 9. rujna 2015. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Unatoč svojim godinama, ona redovito obavlja svoje službene dužnosti iako ih je zadnjih godina smanjila, prenijevši ih na druge članove obitelji Windsor, među kojima svom sinu i nasljedniku princu Charlesu i unucima prinčevima Williamu i Harryju.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je i dalje jako popularna među Britancima, a kraljevski savjetnici kažu da je malo vjerojatno da će abdicirati.

Kada su je prošle godine tijekom posjeta Sjevernoj Irskoj upitali za zdravlje, ona je odgovorila: “Još sam živa”.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR