KRAJ JEDNE ERE: Preminula legendarna Žuži Jelinek

by | 24 siječnja, 2016

U 96. godini u Zagrebu preminula je Žuži Jelinek, legendarna zagrebačka dizajnerica, stilistica, kolumnistica. Velika Žuži dvadeset i dvije godine je pisala poznatu seks kolumnu za hrvatski tjednik Gloria – ukupno 1088 članaka, kao i brojne knjige.

Posljednju kolumnu objavila je 12. studenog prošle godine.  “Ovo o čemu danas mislim pisati, već me zaokuplja izvjesno vrijeme. Zadnju godinu posebno. A bilo mi je “tek 98”! Najprije sam se tome pokušala othrvati, kao nečemu “što mi ne priliči”, nečemu što si Žuži Jelinek ne smije dopustiti, da bi me malopomalo počelo sve više opterećivati, pa i ne dati mi mira. Neću reći da sam na život krenula gledati drugačije, da sam postala neki pesimist, ali sam primjećivala da godine ipak čine svoje. A ta spoznaja nije baš ugodna – započela je Žuži posljednju kolumnu za Gloriju.

zuzi-jelinek-birajte-one-frajere-koji-ce-vas-varati-482x321-20070312-20101019003809-1160

Rođena Suzana Faber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, legendarna Žuži odrastala je u siromašnoj židovskoj obitelji. Njeni roditelji, oboje gluhi, upoznali su se Budimpešti gdje su ih roditelji poslali u jedinu školu specijaliziranu za rad s gluhima.

Žuži Jelinek
ŽUŽI JELINEK

IMG_2449

Sa samo 17 godina počela je raditi u pariškoj tvornici Nine Ricci kao krojačica. Jedno kraće vrijeme radila je za poznatu modnu dizajnericu Coco Chanel.

1941. godine udala se za svog prvog supruga, zagrebačkog zubara dr.Eriha Jelineka. S njim je imala dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu. “Prvi put je to bilo 1941. godine za doktora Ericha Jelineka. Bila sam tak mlada i zaljubljena, neiskusna… Nisam znala paziti na njega. Puno sam putovala i jednom sam bila u Japanu čak dva mjeseca”, izjavila je Žuži 2012. godine u velikom razgovoru za Večernjak.

Erih i Žuži Jelinek 1941. godine
ERIH I ŽUŽI JELINEK 1941. GODINE

Vihor Drugog svjetskog rata nije poštedio ni židove u Hrvatskoj, pa je tako Žuži izgubila obojicu braće. “Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece. Jedan od moje braće prije strijeljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživjela ta žena”, ispričala je Žuži.IMG_1257IMG_9721

23.10.2014., Zagreb - Stan Zuzi Jelinek. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
STAN ŽUŽI JELINEKPIXSELL

Tijekom Drugog svjetskog rata saznala je da i ustaše i njene roditelje žele deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”.

1943. godine pridružila se partizanima gdje je bila bolničarka. Završetkom rata, Žuži se vratila svojoj ljubavi, modi i postala krojačica.

2013. godine dovršila je svoju desetu i posljednju knjigu “Živjeli muškarci”, sastavljenu od njenih kolumni objavljenih u tjedniku Gloria.

Spielbergova ponuda

Hrvatska radiotelevizija producirala je i biografski dokumentarac o legendi hrvatske modne scene. Naslovljen “Mislim da ja to ne zaslužujem”, dokumentarac u trajanju od 40 minuta prvi put prikazan je 2007. godine. Slavni redatelj Steven Spielberg htio je snimiti film o njenom životu, ali ona je to odbila. Spielberg ju je pozvao da bude glavna savjetnica na filmu o ženi iz židovske obitelji koja je spasila roditelje riskirajući vlastiti život. Žuži nije htjela provesti dvije godine u Americi pa je odbila takav prijedlog.

U osamdesetoj godini života, vitalna kao i uvijek, udala se po četvrti put. Posljednji brak bio je sa sucem Miloradom Ronkulinom za kojeg je rekla da je zadovoljna njime. “Moj muž je idealan, nažalost, seksa nema. Jer je već stariji, 95. godina i ne digne mu se. Ali meni je on drag i dobar. Pa sam zadovoljna s njim”, rekla je Žuži 2014. godne.

Dugogodišnja kolumnistica, Žuži će ostati zapamćena po svojim izravnim izjavama.

O vezama

O svojim vezama i muževima, Žuži je rekla: “Imala sam puno muškaraca dok sam bila slobodna, ali nikad nisam varala muževe. Ima tu posla jer tada treba organizirati život i sa suprugom i s ljubavnikom. Sad mi je žao zbog svakog muškarca kojeg sam odbila. Stoga savjetujem ženama da si priušte svakog frajera kojeg požele. Poslije biste se mogle kajati zbog propuštenih prilika”.

O novcu i starosti

Kad si mlad, ne smeta ti siromaštvo. Kad ostariš, stvari se mijenjaju i novac postaje vrlo potreban. Plaćam dva domara i kuharicu i oni se brinu o mojim i potrebama moga supruga. Sada nam je važno imati poslugu, a za to treba raditi i brinuti se dok si još mlad. Starost ne smije nikoga zateći bez imetka, jer onda je sve još teže. Kako bismo mi sada?

O pravoj ljubavi

Prava ljubav ne prođe nikada. Mojeg prvog muža, Jelineka, voljela sam i s veseljem sam radila po cijele dane da bismo nešto stekli. On me je prevario s guvernantom i ja preko toga nisam mogla prijeći. Sada bih drukčije postupila. Ostala bih s njim. Još ga uvijek sanjam. Kad se moja kći razvodila, ja sam je htjela spriječiti. Rekla sam joj neka barem prije toga nađe nekoga. Nemoj bacati zmazanu vodu dok nemaš čistu. Nije me poslušala.

Seks zna bolje od stručnjaka

Izvor: N1