Kozmetičarka nam otkriva koje sastojke trebamo izbjegavati u beauty proizvodima

Kako zaštititi kožu od štetnih sastojaka u beauty proizvodima

by | 20 srpnja, 2021
skincare

Današnji način života, trend besprijekorne kože i neprestani rast kozmetičke industrije doveli su do toga da je tržište preplavljeno nebrojenim kozmetičkim proizvodima.

Budući da je koža je naš najveći organ, a njezina uloga je da štiti tijelo od ulaska štetnih tvari i mikroorganizama, trebamo je pravilno zaštititi od unošenja štetnih sastojaka u organizam. Keratin, sastojak odumrlih površinskih stanica, sprječava prodiranje tekućine u tijelo i čini kožu otpornom na vanjske utjecaje. Ako je koža zdrava i neoštećena, a neka štetna tvar ipak uđe u kožu kroz površinski sloj (epidermis), dublji prokrvljeni sloj kože (dermis) kroz krvotok će se pobrinuti i oduprijeti uljezu i spriječiti daljnje prodiranje u ostale organe. Osim zaštite koža ima sposobnost apsorpcije onoga što stavimo na kožu, te postoji mogućnost da neki sastojci, ako su štetni i prodru kroz krvotok dugoročnom uporabom štete organizmu.

Uz svijest o potrebi njegovanja kože, sve više smo svjesni o toj štetnosti sastojaka koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima, a za mnoge sastojke se još uvijek provode istraživanja. Čitajući sitno tiskana slova i nazive koje ponekad ne možemo niti izgovoriti, teško je odrediti i saznati koji su sastojci u
preparatima uistinu štetni.

Kako onda znati čitati sastojke i naučiti birati proizvode koji neće naštetiti našem zdravlju odgovorila nam je majstorica kozmetičarka Silvija Gmaz.

Prvo pravilo je da biramo provjerene proizvode koji se kupuju u ljekarnama, salonima, specijaliziranim prodavaonicama jer takvi proizvodi prolaze kontrole i jamče nam mikrobiološku i fizikalno-kemijsku sigurnost proizvoda.

Ako kupujemo prirodne proizvode od malih proizvođača, potrebno je kupovati od registriranih proizvođača, provjeriti sve deklaracije, rok trajanja, sastav, upute za korištenje i upute za čuvanje proizvoda. Takvi proizvodi obično sadrže lako kvarljive sastojke, male količine konzervansa ili je čak konzervans izostavljen što drastično smanjuje rok trajanja proizvoda a nepravilno čuvanje može potaknuti kvarenje proizvoda i razvoj bakterija.

Često se danas biraju prirodni proizvodi jer se smatra da nam oni neće štetiti, ali to nije u potpunosti točno. Razne biljke i eterična ulja osim iznimne ljekovitosti mogu imati i određene štetne posljedice ili alergijske reakcije, poput kantarionovog ulja koje se smatra visokovrijednim i ljekovitim uljem, ali je ono fototoksično i ne smije se stavljati na kožu ako se izlažete suncu. Stoga je kod biranja prirodne kozmetike i njenog korištenja potreban oprez.

Ako želimo provjeriti sastav i eventualna štetna djelovanja nekog sastojaka nije nam potrebno znanje magistre iz farmacije već malo vremena i istraživanja sastojka. Tome nam osim interneta mogu pomoći i razne aplikacije za provjeru štetnosti sastojka u kozmetičkim proizvodima. Dovoljno nam je i naučiti nekoliko sastojka koji se najčešće nalaze u kozmetičkim proizvodima i za koje se zna da u većoj koncentraciji mogu imati štetne posljedice.Prema popisu na proizvodu na početku se uvijek nalaze sastojci koji su najzastupljeniji i u najvećoj koncentraciji u kozmetičkom proizvodu. Većinom se tu nalaze konzervansi, ovlaživači, boje, mirisi i sl, mogu biti umjetnog i prirodnog podrijetla te mogu uzrokovati reakcije i iritacije na koži.

Neki od štetnih sastojaka u kozmetici na koje bi trebalo obratiti pažnju su:

Parabeni – za koje se smatra da djeluju na endokrinološki sustav, najštetniji su za djecu i trudnice, a također ih povezuju s razvojem nekih oblika karcinoma i toksičnošću na reproduktivni sustav.

Natrijev lauril sulfat je još jedan sastojak koji se može naći na popisu sastojaka i nalaze se u sredstvima za pranje kože i kose. Za njih se također smatra da su kancerogeni te nadražuju kožu. Na nekim proizvodima je naglašeno da ne sadrži sulfate.

Ftalati su još jedan štetan sastojak koji se najčešće nalazi u lakovima za nokte i sprejevima za kosu, a također uzrokuje hormonalne i reproduktivne poremećaje.

Mineralna ulja, ksilen, tekući parafin, vazelin, parafinski vosak se dosta često nalaze u kozmetičkim proizvodima, a uzrokuju akne, iritacije kože, začepljenja kože, te također negativno djeluju na imunološki sustav.

Formaldehid je sastojak koji je zabranjen u EU a može se nalaziti u lakovima za nokte, ljepilu za nokte, ljepilu za trepavice, proizvodima za ravnanje kose, dekorativnoj kozmetici uzrokuje iritacije i alergije te ima kancerogeno djelovanje.

Popis sastojaka koji mogu imati potencijalno štetno djelovanje je dugačak i za mnoge se još uvijek rade znanstvena istraživanja o štetnom djelovanju na organizam. Ako je naziv nekog sastojka dugačak najčešće se i radi o kemijskim tvarima, a prilikom kupnje nije loše uguglati nekoliko početnih sastojka navedenih na proizvodu kako bismo imali uvid u potencijalno štetno djelovanje.

Foto: fizkes via Getty Images