Koža lica vam je suha i crvena tijekom zime? Ovo bi mogao biti razlog za to

by | 22 studenoga, 2020

Kada dođu hladniji dani, većina ljudi želi se uvući u tople domove te s vrućim napitkom u ruci promatrati ogoljenu prirodu sa sigurne udaljenosti.

No koliko god takav zimski scenarij zvučao udobno, ugodno i ušuškano, toplina može narušiti zdravlje kože te doprinijeti pogoršanju postojećih kožnih problema poput ekcema i psorijaze. Prema riječima stručnjaka, centralno grijanje jedan je od najvećih faktora koji isušuju kožu tijekom hladnijih mjeseci. “Stvar je u tome što se za vrijeme hladnijih godišnjih doba mijenja naš način života, a ne naša koža”, izjavila je Olivia Thorpe za časopis Glamoure.

Osim što smo manje fizički aktivni te jedemo masniju i nezdraviju hranu, na kožu također utječemo tako što pojačavamo grijanje s nižim temperaturama. Grijanje smanjuje razinu vlage u zraku, a suh zrak utječe iznimno loše na kožu te je isušuje. Ono što dodatno stvara problem koži lica jest često i naglo mijenjanje temperature. Kad vanjsku nisku temperaturu zamijenite onom visokom u vašem domu, dolazi do proširenja krvnih žila te do crvenila, akni te pogoršanja stanja rozaceje.

Što učiniti kako bi koža lica manje patila?

Iako ne možemo u potpunosti isključiti grijanje tijekom hladnijih godišnjih doma, moramo pronaći druge načine na koje možemo pomoći svojoj koži. Prije svega, isključite grijanje tijekom noći. To će smanjiti suhoću zraka te, samim time, i suhoću kože lica. Ono što će dodatno pomoći vašoj koži jest ovlaživač zraka koji regulira vlagu u prostorijama. Isto tako, stručnjaci napominju da za hladnijih dana ne izlažete kožu vrućoj ili vrlo hladnoj vodi te da je njegujete odgovarajućim hidratantnim proizvodima.

Foto: Amanda Dalbjörn/Unsplash