Koliko nakon isteka roka trajanja smijete koristiti šminku?

Ne morate se striktno držati roka trajanja

by | 24 kolovoza, 2021
šminka

Svi znamo da šminka ima svoj rok trajanja koji je otisnut na ambalaži, baš kao i svi prehrambeni proizvodi. No, iako neku hranu još uvijek možemo jesti nakon isteka roka, kakva je situacija sa šminkom? Smijemo li je još uvijek koristiti nakon što joj je prošao rok trajanja?

U principu, već je način čuvanja šminke vrlo važan jer se, bez obzira na rok trajanja, može pokvariti i ranije. Ako je šminka izložena većem broju bakterija ili suncu, može vrlo brzo promijeniti boju, miris ili prvobitnu funkciju koju je imala. U nastavku vam donosimo popis kozmetike koju smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja ako se odgovarajuće brinete za nju, neovisno o datumu koji piše na ambalaži.

Koliko nakon isteka roka trajanja smijete koristiti šminku?

Tekući puderi, korektori

Ako govorimo o tekućim puderima i korektorima, oni na bazi vode obično traju do 12 mjeseci nakon otvaranja, dok puderi na bazi ulja traju do 18 mjeseci s obzirom na to da je ulje prirodni konzervans. Tekućem puderu možemo malo produljiti vijek trajanja tako da ga držimo na hladnom i tamnom mjestu, nikad ga ne otvaramo prljavim rukama ili diramo površinu nečistim četkicama i spužvicama. Kad ulja u puderu dospiju na površinu, a konzistencija pudera postane gušća, puder biste trebali baciti.

Maskara

Valjanost maskare realno je od tri do šest mjeseci. Naravno da maskaru mnogi koriste i dulje, pogotovo onu čija cijena prelazi prosječnu cijenu drogerijske maskare. Opasnost korištenja maskare nakon isteka roka trajanja skriva se u povećanoj mogućnosti razvijanja alergijske reakcije na očima, koja ponekad može napraviti vrlo neugodan i dugotrajan problem s obzirom na vrlo velik broj patogenih mikroorganizama koji se dužim korištenjem mogu razviti u njoj, a koji nam štete zdravlju. Nju svakako ne bi trebalo koristiti duže od mjesec dana nakon isteka roka trajanja.

Puder u kamenu ili prahu, sjenilo za oči, rumenilo te većina praškastih konzistencija

Mogu se koristiti od jedne do tri godine bez obzira na rok trajanja. Kako se ovakvi proizvodi vrlo polako troše, možda ćete ih i nakon tri godine još imati, ali tada je stvarno vrijeme da ih bacite. Također, vodite računa o tome da su četkice ili spužvice kojima ih nanosite uvijek čiste.

Ruž

Može se koristiti otprilike dvije godine. Kako biste mu produžili vijek trajanja i izbjegli kontaminaciju, čuvajte ga od topline i sunca te ga nakon mjesec-dva korištenja nanosite kistićem. Treba ga baciti kad primijetite da nije više tako kremast, kad promijeni miris ili na njemu primijetite kapljice koje nalikuju rosi.

Foto: Rawf8 via Getty Images