Koliko je prirodna kozmetika zapravo “zdrava” i što sa štetnim sastojcima?

by | 26 travnja, 2021

Trend prirodne kozmetike u svijetu je u posljednjih nekoliko godina jako porastao, no koliko je zapravo prirodno, ujedno i zdravo?

Prirodna kozmetika će se već nakon dva prirodna sastojka u proizvodu moći deklarirati kao prirodna, pa nemojte slijepo vjerovati natpisima na proizvodima, nego idite korak dalje i provjerite sastav o kojem konstantno pričamo. Naravno, u svakoj kozmetici, bila ona prirodna ili ne, postoje dobri i loši sastojci, zabranjeni i dozvoljeni. Gotovo sve što stavljamo na lice sadržava bar nešto što nije prirodno, a to ne znači nužno da je sastav loš. Često vjerujemo onome što čujemo u medijima i na reklamama, onome što nam govore prijateljica ili prodavači, a pitanje je koliko je dobro njihovo znanje o sastavu. Istina je da postoje kemikalije koje su loše za naše zdravlje, ali se sve rjeđe nalaze u našoj kozmetici.

Jedan od onih sastojaka na listi zabranjenih je primjerice olovo, koje je često prisutno u lakovima za nokte i ruževima. No, ako je riječ o propisanoj količini definiranoj Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje, riječ je o toliko malim količinama da vam neće naštetiti.
Sam po sebi ovaj metal nije otrovan, ali su otrovna isparavanja olova, ili olovna prašina. Olovo, kad uđe u organizam, ostaje i taloži se, čime sve više i više šteti ljudskom organizmu. Kulminativno efekt trovanja znači da se olovo nakuplja u kostima i ne može se iz organizma izlučiti spontano. Da bi se organizam očistio od nakupljenih otrovnih elemenata olova, potrebno je posebno sustavno liječenje.
Za razliku od olova, visoke koncentracije određenih kemikalija nisu uvijek nužno loše. Primjerice, hijaluron koji se nalazi u mekim vezivnim tkivima, u tekućini koja okružuje oči i nekim hrskavicama, dobro je da bude u većoj količini jer nam veže vlagu u kožu.

Ono što je još bitnije od svega je – piše li na bočici prirodno ili ne, i puno je važniji količinski sastav te koliko su pojedini sastojci opasni za zdravlje. Nemojte se bojati svih kemikalija, nego istražite što najbolje odgovara vašoj koži.

Foto: Unsplash