Koji je pravilan raspored namještaja u vašem domu?

by | 5 studenoga, 2013

Pravilno postavljen namještaj olakšat će njegovu upotrebu i održavanje, poboljšati interakciju s ostalim prostornim elementima i povećati opću kvalitetu prostora. Jednostavna pravila pomoći će vam u postizanju maksimalne funkcionalnosti, ali i podizanju estetskih vrijednosti prostora u kojem živite.

Ulazni prostor: opremljen je elementima namještaja za odlaganje odjeće, cipela, torbi i ostalih predmeta koji prljaju prostor poput kišobrana. Trebali bi biti postavljeni u blizini ulaznih vrata kako bi se stvorila mogućnost što kraćeg komuniciranja i neposrednog odlaganja cipela, jakni, kaputa itd. Na taj način će se onemogućiti unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće. Elementi namještaja ulaznog prostora trebalo bi da budu povezani materijalom, bojom i stilom kako bi povećali estetske vrijednosti ovog, najčešće malog, prostora.

Dnevni boravak: prostorija za okupljanje obitelji i prijatelja, te za odmor i razonodu. Zbog svoje polifunkcionalnosti i najčešće povezanosti s drugim funkcionalnim grupama, npr. blagovaonicom i kuhinjom, ima posebne zakonitosti u opremanju, koje omogućavaju skladno djelovanje i maksimalnu funkcionalnost svih ovih grupa. Grupa za sjedenje treba biti postavljena u prostoru na način da joj je omogućen jednostavan prilaz, a raspored elemenata takav da se jednostavno pomiču zbog upotrebe i olakšanog čišćenja i održavanja. Položaj grupe za sjedenje bit će još kvalitetniji ako je s tog položaja omogućen pogled prema vanjskom terenu. Dobra prirodna i umjetna osvijetljenost je obavezna.

Položaj TV-prijamnika treba biti u izravnoj vezi s položajem ove grupe. Nije poželjno postavljati ga nasuprot prozora tj. izvora prirodne svjetlosti koja će svijetliti u ekran, otežavati praćenje TV-programa i izazivati potrebu spuštanja roleti i zamračivanja prostora tijekom dana. Minimalna preporučljiva udaljenost TV-ekrana od sjedaće garniture je 6 do 7 veličina ekrana.

Blagovaonica: najčešće je povezana s dnevnim boravkom ili kuhinjom. Stol i stolice trebaju biti postavljeni na način da je omogućen jednostavan prilazak svakom sjedaćem mjestu, jednostavno posluživanje i čišćenje i održavanje. Minimalna dimenzija prostora za postavljanje stola sa šest sjedaćih mjesta je otprilike 3,2 x 3,4m. Ovakva prostorna dimenzija omogućit će samostojeću postavku pravokutnog, okruglog ili elipsastog oblika stola. Prislanjanjem uže stranice stola uza zid, potrebne dimenzije za isti kapacitet osoba će se smanjiti na otprilike 3,0 x 2,4 m.

Kuhinja: prostorija s izrazitim zahtjevima za praktičnošću i funkcionalnošću, koji će omogućiti brzo obavljanje svih radnih procesa i jednostavno čišćenje i održavanje. Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba da stvara tzv. radni trokut, koji će spajati štednjak, sudoper i radnu površinu. Jedan od bitnih zahtjeva prilikom projektiranja kuhinja jest osigurati dovoljno veliku radnu površinu, koja može biti u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Minimalni preporučivi razmak kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne strane zida je 90 – 100 cm.

Spavaća soba: osim ormara koje je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u prostoru, radi što bolje iskoristivost, najveću ulogu igra pravilan položaj kreveta. Strana svijeta, izvor prirodnog svjetla i položaj grijaćeg tijela uvelike će utjecati na udobnost spavanja. Bilo da se radi o dječjem ili bračnom krevetu, pravila su ista: poželjna orijentacija uzglavlja je prema sjeveru. Smještaj kreveta izravno uz prozor ili grijaće tijelo treba izbjegavati zbog izraženih temperaturnih razlika, a paralelni položaj kreveta s prozorom onemogućit će izravan ulazak jutarnje svjetlosti u oči.

Izvor: dalje.com