Koja je povezanost treninga i lijepe kože?

by | 24 prosinca, 2020

Koža je naš najveći organ. Zašto nam onda do sada nije palo na pamet da umjereno vježbanje, baš kao što održava u top-formi i druge organe, na primjer srce, čuva i našu kožu od starenja te drugih oštećenja? A upravo je to slučaj.

Kad se tijekom treninga ubrza srčani ritam, mišići otpuštaju više proteina (IL-15), koji pokreće mitohondrije i podmlađuje njihovo funkcioniranje – što, s vremenom, može prouzrokovati da koža na mikroskopskom nivou izgleda i 25 godina mlađe, kako otkriva istraživanje kanadskog Sveučilišta McMaster. Istovremeno, vježbanje pomaže našem organizmu u kontroli razine glukoze u krvi i oksidativnog stresa, umanjujući krajnje proizvode glikacije, koji su krivci za starenje kože te propadanje jako važnih proteina poput kolagena. Tko bi rekao da su kapi znoja zapravo korisne za kožu?!

TRENING REGENERIRA!

Trening snage izaziva mikrooštećenja u mišićima – što je katalizator upale mišića koju često osjećamo dan nakon vježbanja, ali ujedno i potiče mišićna vlakna da se obnove i budu – snažnija. Što se tiče kože, istraživanja pokazuju da vježbanje – bilo da je u pitanju trening izdržljivosti ili pak kardio – pomaže, oslobađajući antiinflamatorne proteine, da se neutraliziraju upalni procesi u tijelu, dok istovremeno smanjuje razinu hormona stresa. Upala je jedan od glavnih uzročnika starenja kože, tako da supstancije koje se bore protiv toga štite kolagen i pomažu usporiti pojavu znakova starenja. S druge strane, poznato je da upala i stres izazivaju te pogoršavaju stanje akni i ekcema, te ugrožavaju barijeru kože, čineći je suhom i osjetljivom. A u slučaju posjekotine ili osipa, fizička aktivnost regulira upalni odgovor kože, tako da početna, crvena, upaljena faza kraće traje. Istraživanje Sveučilišta Ohiou, na primjer, navodi da su se rane na koži u prosjeku zaliječile brže za devet dana kod ispitanika koji su redovito vježbali u usporedbi s onima koji nisu bili aktivni.

BOLJA CIRKULACIJA!
Vježbanje potiče protok krvi u cijelom organizmu, uključujući, naravno, i kožu. Poboljšanje cirkulacije širi krvne žile, što donosi više hranjivih tvari i kisika do stanica kože. U globalu, na osnovi izgleda kože može se pretpostaviti kakvog je zdravlja neka osoba. Za besprijekoran ten u dobroj mjeri zaslužna je cirkulacija. Uz to, osim pojačanog unosa hranjivih tvari, dobra cirkulacija pomaže i u izlučivanju slobodnih radikala te staničnih nusproizvoda. Dakle, trenirajte što god želite, ali radite to dovoljno intenzivno da biste ubrzali srčani ritam.

ZNOJ IZAZIVA AKNE?
Kad se znojimo, pore se otvaraju i oslobađaju se nečistoće. Znoj, također, ima važnu ulogu u imunološkom sustavu: sadrži antimikrobni peptid dermcidin, koji djeluje kao prva odabrana od štetnih bakterija (kao što su E. coli i stafilokoka), koje se drže na površini kože, čekajući da prodru unutra. Ipak, nakon treninga, uvijek dobro očistite lice i istuširajte se. Iako samo znojenje ne uzrokuje akne, ako ne isperete znoj i zadržite se neko vrijeme u uskoj odjeći natopljenoj znojem, bakterije i kvasci koji se zateknu na koži mogu započeti proces fermentacije, što može zagušiti pore, nadražiti kožu i izazvati prištiće. Ako vježbate vani, izbjegnite i oštećenje kože od sunčevih zraka – proizvod sa zaštitnim faktorom je obavezan!

Foto: Unsplash