Šminka prije postojanja filtera

by | 19 lipnja, 2023

Na društvenim mrežama s lakoćom možemo posegnuti za filterima, zbog čega ne trebamo ni nanositi šminku. Ali uživo nema skrivanja, moramo staviti pravi proizvod.

Ljepota bez granica

Svi je koristimo, odnosno velik dio ženskog roda, a sve češće i muškog. Ali koliko stvarno znamo o njezinom veličanstvu šminki? Jedno je sigurno, u pokušajima uljepšavanja nema granica mašti, inovativnosti i kreativnosti. Kroz sve civilizacije, žene bi našle način da se uljepšaju. Nema zapreke za ljepotu!

Kozmetika stara 6000 godina

Sve je počelo od drevnih Egipćanki (a nisu zaostajale ni Feničanke). Egipćanke su prve koristile sjenila, s tim da su donji kapak bojale u tamnozelenu, a gornji u smeđu ili crnu boju. Koristile su kohl ugljen koji je mješavina prepečenih badema, olova, pepela i bakra. Danas su kemijski sastojci za kozmetiku puno sofisticiraniji.

Osim dekorativne, Egipćani su proizvodili i preparativnu kozmetiku. Naime, vjerovali su da ih njegovana i čista koža stavlja pod zaštitu bogova, a recepte koje su koristili protiv bora koristimo i danas – mješavine tamjana, bademovog ulja, fermentiranog voćnog soka i raznih trava.

Antičko uljepšavanje

Rimljani i Grci velik su dio načina uljepšavanja preuzeli od Egipćana. Grkinje su obožavale parfeme i ruževe za usne, a Rimljani su proširili repertoar kozmetičkih preparata s kremama za depilaciju, preparatima za izbjeljivanje kose i puderima. Ono što je zastrašujuće je da je većina preparata sadržavala živu i olovo, što su otrovni kemijski elementi, a od izbjeljivanja im je kosa većinom ispadala. Danas ne trebamo imati takve strahove jer su proizvodi višestruko ispitani, ali nekad u povijesti nije se pitala cijena za ljepotu.

Blijedi srednji vijek

Bolje da niste imali rumeno lice u srednjem vijeku jer je blijeda put bila totalni hit! Išlo se do te granice da su žene čak puštale krv kako bi poprimile blijedu boju lica, a obično su koristile mješavinu krede, olova i brašna. Blijeda put bila je statusni simbol, dok se podrazumijevalo da su preplanule žene radile u polju i pripadale siromašnijem sloju. Žene su u srednjem vijeku prvi put počele čupati obrve, a napokon se pojavilo i kozmetičko ogledalce. Tko bi rekao za mračni srednji vijek!

Francusko barokno šarenilo

Nakon bijelog srednjovjekovnog lica, sredinom 19. stoljeća svijet se smijao građanima Francuske koji su se prema licu ponašali kao prema slikarskom platu, nanoseći na lice cijelu paletu boja, dok se u viktorijanskom dobu smatralo da je šminkanje rezervirano samo za kurtizane i glumice. No čak i kad nisu imali klasičnu šminku na raspolaganju, žene su nalazile načina za “popraviti” svoj izgled –  čistile su lice rumenom vodicom za rumene obraze, cuclale kockice leda za crvenkastu boju usana, trepavice njegovale ricinusovim uljem…

 

 

20. stoljeće kozmetičkog booma

Godine 1910. kreirana je prva maskara, pod nazivom Mabel – odatle naziv za marku Maybelline. Iste godine osnovane su neke od najpoznatijih kozmetičkih kuća, kao što su L’Oréal i  Max Factora – oni su proizvodili šminku dostupnu svima. A trendove je sad diktirao Hollywood.

Usporedno sa šminkanjem, pojavili su se i neki drugi trendovi ljepote, poput depilacije tijela, a uskoro su krenule i plastične operacije.

Uljepšavanje tijela je vječno, trendovi se mijenjaju. Budite i vi lijepi bez filtera! Vaša Bipa uvijek ima neka iznenađenja za vas, tako možete pronaći marke Inglot i Paese na 20 i 25 % sniženja. Ako već niste, možete probati njihova sjajila, sjenila i kamene pudere.

 

Foto: Alex Kinkate, Anderson Guerra/Pexels