Nekoliko savjeta za učinkovitu podjelu poslova u kućanstvu

by | 23 veljače, 2020

Prema najnovijem Gallupovom istraživanju, žene češće nego muškarci rade od kuće, češće su žene te koje se bave svakodnevnim čišćenjem i kuhanjem i koje brinu o djeci, a rade i više “kognitivnih” kućanskih poslova, poput razmišljanja o potrebama ukućana, organiziranjem kupovine i donošenja konačnih odluka.

Često podjela poslova među partnerima funkcionira samo kao ideja, ali u praksi jedan roditelj bude za sve odgovoran; što nije problem dokle god obveza nema toliko da tog roditelja počinju previše fizički i emotivno opterećivati.

Evo pet stručnih savjeta što tada napraviti i kako s partnerom na miran način postići ravnotežu.

1. Za početak odustanite od ideje 50/50 partnerstva

Razgovori oko raspodjele kućanskih poslova često se temelje na ideji da je među partnerima najpoštenija podjela 50/50, no odvjetnica, majka i autorica Eve Rodsky kaže da to nije tako.

“Ako imate npr. 100 različitih poslova vezanih za kućanstvo i djecu, malo je vjerojatno da će jedan od vas napraviti 50, a drugi isto 50 – pametnije je zajedno sjesti i proaktivno podijeliti zadatke, konkretno precizirajući tko što treba napraviti, npr. dogovoriti tko će iznijeti smeće, a tko odvesti djecu u školu”, kaže Rodsky.

2. O podjeli poslova razgovarajte u mirnoj atmosferi

Razgovori oko toga što tko treba u kućanstvu napraviti obično počnu u žaru neke svađe, kako tvrdi terapeutkinja iz New Yorka Rachel Sussman.

“Takav razgovor želite voditi kad ste oboje smireni, i to čim shvatite da jedan od vas postaje ogorčen zbog previše posla”, kaže Sussman.

Pokušajte ne optuživati, već naglasite svoja zapažanja, npr. “Primjećujem da radim puno više i to mi oduzima previše vremena, što ti misliš?”, kaže Sussman i preporučuje da razgovore o tome tko što radi obavite svaki tjedan, 20-ak minuta.

3. Shvatite da je zadatak koji imate vaš od početka do kraja

Postavite osnovno pravilo da imati neki zadatak znači upamtiti što treba, isplanirati kako nešto napraviti i dovesti to do kraja – bez potrebe za podsjećanjem.

“Partneri se najčešće sukobljavaju kada jedno od njih, umjesto da obavi zadatak, na drugog stavlja obvezu o razmišljanju kad će on to i kako. Zato vodite računa o svakom segmentu zadatka koji ste preuzeli, a nemojte otežavati drugome jer je vama teško misliti na jednu stvar i nešto provesti do kraja”, kaže Sussman.

4. Prihvatite da nisu svakome iste stvari važne

Parovi se često svađaju ne samo oko toga što treba učiniti, već i kako to treba napraviti – kao da postoji neki univerzalni standard. Ali način na koji vi mislite da bi se nešto trebalo nije nužno najbolji.

“Stvar je u tome da si parovi priznaju da ono što je za vas najvažnije, možda nije važno za njega ili nju”, kaže Rodsky, a iako živite u istom domu, svatko bi stvari trebao obavljati onako kako mu odgovara – i nečiji vam način ne treba smetati, dok god je posao napravljen.

5. Iskreno i redovito razgovarajte o tome kako se osjećate zbog onog što kod kuće radite

Rodsky je za Huff Post rekla kako parovi trebaju redovito provjeravati kako se tko osjeća zbog poslova koje kod kuće obavlja – i je li mu mentalni, emocionalni ili fizički teret prevelik.

Važno je redovito razgovarati i biti svjestan ne samo poslova koje obavljate oko kuće i djece nego i kako se osjećate zbog toga. Prema Rodsky, uspostavljanje i održavanje fer podjele poslova ovisi najviše o tome kako ćemo o obvezama razgovarati – da ne dođe opet do toga da jedan partner drugome počne zamjerati.

IZVOR: 24SATA.HR