Kako učinkovito smanjiti vidljivost pora?

Proširene pore možete smanjiti

by | 14 listopada, 2021

Jedan od najupornijih estetskih problema na koži su proširene pore i prije nego što krenemo na konkretan problem – one su sastavni dio naše kože i potrebne su joj kako bi se ona riješila svojih prirodnih ulja koja nazivamo sebumom.

Porama se nazivaju vidljivi otvori na površini naše kože koje topografski predstavljaju otvori pilosebacealnog folikula veći od 0,02 mm². Vidljive su na svim tipovima kože, a najizraženije su na nosu i obrazima. Sve dok nisu proširene, pore su gotovo nevidljive golom oku i sasvim su normalna pojava, jer koža kroz njih luči znoj i masnoće, što je prirodni mehanizam izbacivanja toksina iz tijela, reguliranja tjelesne temperature i vlaženja kože. Estetski problem nastaje kad pore postanu proširene, što se može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi i bez obzira na obojenost kože. Ipak, proširene pore češće se javljaju kod osoba s masnijim tipom kože. Neki dermatolozi pore dijele na vidljive, proširene i one ispunjene komedonom (miteseri). Iako proces nastanka pora nije dovoljno razjašnjen, mogući uzroci njihove pojave su vanjski i unutarnji čimbenici poput genetske predispozicije, izlaganja UV zrakama, akni ili seboreje.

I bez obzira na uzrok, barem malo možete smanjiti njihov izgled. Najbolje uz pomoć kozmetičarke, no prvi korak je vaša kućna rutina koju morate prilagoditi. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta što učiniti za što bolji efekt prije nego što odete na kozmetičarski tretman.

Piling
Prije pilinga stavite toplu (čistu) krpu na lice pet minuta kako biste otvorili pore. Zatim napravite lagani piling glatkim, kružnim pokretima, bez primjene pretjeranog pritiska na lice. Usredotočite se na problematična područja na kojima je koža suha i na kojima su začepljene pore najizraženije. Nakon toga lice potpuno isperite toplom vodom.

Hidriranje
Vlaženje je važan korak u svakoj skincare rutini, a ono, također, smanjuje izgled pora. Suha koža stvara višak ulja u pokušaju ublažavanja suhoće, ali to može dovesti do začepljenja pora. Koristite nježan nekomedogeni ovlaživač tijekom dana te obavezno nanesite i kremu za sunčanje. Oštećenja od sunca mogu smanjiti elastičnost i kolagen vaše kože što, tijekom vremena, može rezultirati povećanim porama.

Držite ruke dalje
Jedan od najvažnijih koraka koji možete poduzeti kako biste spriječili proširene pore je da izbjegavate dodirivanje lica. Istiskivanje prištića i stvaranje mrlja može pogoršati stanje kože i umjesto da se riješite nečistoća vi ostatke gurate dublje u pore. Čak i čiste ruke mogu pogoršati buknuće, stoga ekstrakcije prepustite profesionalcu.

Koristite maske za lice
Učinite korištenje maski za lice dijelom vaše vikend skincare rutine. Kao i kod pilinga, stavite toplu krpu na lice pet minuta prije nanošenja maske. Naime, maske za lice pripomažu dubljem čišćenju pora i olakšavaju posao profesionalcu ako redovito idete na kozmetičke tretmane.

Primijenite retinol
Retinol ima sebosupresivno djelovanje, odnosno smanjuje veličinu lojnice i regulira njezin rad, a uz redoviti piling, retinol, može povećati promet stanica, postižući zaglađeniji izgled kože.

Foto: fizkes via Getty Images