Beauty vodič: Kako njegovati kožu lica u izolaciji i napraviti kućni spa?

by | 20 travnja, 2020

Svima nam nedostaju naši kozmetičari, frizeri, visažisti i odlasci u salone kako bismo se nagradile za sve što radimo, ali nemojte biti neutješne. Čak i kad ste zatvorene u svojim domovima, postoje načini na koje možete napraviti spa u kućnoj radinosti.

I dok se borimo sa strahom, nelagodom i anksioznostima, vrlo je bitno voditi brigu ponajprije o svom mentalnom zdravlju, a svi znamo da jedan dobar umirujući spa može imati brojne beneficije. Iako možda nećete na licu osjetiti prste svoje najdraže kozmetičarke, a stan vam neće biti poput kozmetičkog salona, možete omekšati svoju kožu rekreirajući iskustvo iz salona u svome domu. Naravno, ovaj postupak nećete raditi prečesto, nego se fokusirajte na jedan dan u tjednu.

Prije svega, postignite umirujući ambijent: upalite mirisnu svijeću ili stavite par kapi eteričnog ulja u difuzor, pustite si šum valova ili opuštajuću glazbu i krenite.

1. Počnite s dvostrukim čišćenjem

Neovisno o vrsti kozmetičkog tretmana lica, prvi korak je uvijek čišćenje. Krenite s proizvodom na uljnoj bazi koji će vam otopiti šminku (jer vrijedi se ponekad i u kućnoj radinosti našminkati kako bi se osjećali bolje) i ukloniti odumrle stanice kože, dok će vašu lipidnu barijeru držati netaknutom. Idući korak je pjenasti, gelasti ili kremasti čistač lica, ovisno o vašem tipu kože.

2. Piling

Nakon čišćenja, vrijeme je za piling kako biste odstranili prvi sloj stanica kože i dopustili sljedećim proizvodima da bolje uđu u vašu kožu. Ovisno o vašem tipu kože, možete ići na kemijski (AHA ili BHA) ili fizički piling. Nemojte pretjerivati u ovom koraku kako ne biste nepotrebno oštetili kožu i lipidnu barijeru kože. Odlučite se za jedan proizvod i koristite njega.

3. Maska

Odaberite masku koju ćete koristiti ovisno o vašem trenutnom stanju kože. Ako je masna i sklona problemima kao što su prištići, posegnite za maskom na bazi gline ili onom koji sadrži vitamin C. S druge strane, ako vam je koža imalo suha ili dehidrirana, koristite proizvode za hidrataciju koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili vitamin B5. Za zaglađivanje kože koristite masku koja sadrži peptide i antioksidanse.

4. Parenje kože

Napunite zdjelu s vrućom vodom (možete ubaciti i kriške naranče) i usmjerite lice iznad nje prekrivši se ručnikom dok dopuštate koži da se “otvara” i još bolje upija masku.

5. Hidratacija i masaža

Nakon što ste uklonili masku s lica, vrijeme je za vaše najdraže serume i proizvode za hidrataciju. Nakon što ste nanijeli serum, nanesite svoj najdraži proizvod za hidrataciju (svakako krenite s lakšima, prema težim proizvodima). Nakon što ste nanijeli sve, masirajte kožu kako bi potaknuli cirkulaciju. Počnite od brade i lagano krenite prema ostatku lica, bilo da to radite s prstima ili rolerima, ali pazite da ne pritišćete kožu prejako.

ONO ŠTO NIKAKO NE SMIJETE RADITI SAMI

Neke stvari je ipak bolje prepustiti stručnjacima kako ne biste napravili još veću štetu vašoj koži lica. Jedna od stvari koje svakako trebate izbjeći je ako imate izrazito upaljenu kožu – nikako je nemojte dirati i nemojte se upuštati u samostalno čišćenje jer ćete je samo još više inficirati.

Foto: Unsplash