Jednostavni savjeti kako svom ljubimcu osigurati dobru dentalnu higijenu

by | 17 siječnja, 2020

Radite sve što je u vašoj moći kako biste svojim ljubimcima osigurali da budu dobro nahranjeni, hidrirani, cijepljeni, sigurni i sretni. Međutim, postoji jedno područje u kojem vlasnici ljubimaca katkad zakažu. Prema studiji provedenoj u 2016. godini, 76 % pasa i 68 % mačaka pati od dentalnih bolesti. Ako ste zabrinuti i mislite da ne održavate dobro dentalnu higijenu vašeg ljubimca, pročitajte jednostavne savjete portala Pure Wow kako vašem ljubimcu osigurati blistav osmijeh.

1. Dogovorite čišćenje

Kao što ljudi moraju redovito ići zubaru, tako ga i životinje moraju posjetiti jednom godišnje. I kod mladih pasa i mačaka može se razviti periodontalna bolest, bakterijska infekcija koja može dovesti do gubitka zuba. Što prije počnete posjećivati zubara, to ste sigurniji da se bolest neće razviti. Prije sljedeće godišnje kontrole recite veterinaru da biste voljeli da netko pregleda zube vašem ljubimcu.

2. Pomirišite im dah

Loš je zadah znak da se nešto događa u ustima vašeg ljubimca. Ako je zadah jak i neugodan, velike su šanse da se bakterija već nastanila. Redovito provjeravajte zadah svog ljubimca kako biste sve promjene primijetili na vrijeme.

3. Provjeravajte im desni

Nije uvijek moguće primijetiti znakove periodontalne bolesti, ali bilo bi dobro da s vremena na vrijeme pogledate desni vašeg ljubimca. Provjerite jesu li upaljene ili krvare li. Redovito provjeravanje može dovesti do toga da se vaš ljubimac navikne na ovu akciju, što bi pranje učinilo malo lakšim.

4. Dajte im poslasticu

Postoje poslastice za ljubimce koje su dizajnirane kako bi smanjile naslage na zubima vašeg ljubimca. Mrkva je jako dobra prirodna poslastica za pse. Dok je grickaju, nježno čiste svoje zube i desni.

5. Pustite ih da žvaču igračke

Igračke su odlični dodaci za čišćenje zubi, osobito za pse koji ih vole žvakati. Kosti koje su napravljene od kvalitetne gume s raznim naborima i izbočinama najbolje su za zube. Obratite pozornost na to da ne kupite previše tvrdu igračku ili igračku od loše plastike koja može puknuti.

6. Perite im zube odmalena i radite to često

Počnite prati zube svom ljubimcu dok je malen. Možete spojiti pranje zubi s četkanjem ili rezanjem nokti. Ako imate psa, kupite četkicu koja je dizajnirana za njih. Postoje paste za zube s okusima koje psi vole, poput piletine. Ako vaš pas mrzi četkicu za zube, pokušajte koristiti prst. Nikad nemojte prati zube ljubimca svojom pastom za zube.

7. Budite upoznati s njihovim jedinstvenim rizicima

Kod manjih pasmina kao što su jorkširski terijer i jazavčar često se događa “gužva” u ustima jer ovim pasminama rijetko ispadaju mliječni zubi. To znači da se naslage pojavljuju brže i u debljem sloju.

Mačke su posebno podložne dentalnim bolestima kao što su resorptivna lezija i stomatitis. Resorptivne lezije predstavljaju proces u kojem desni počinju rasti preko zubi ili se stvaraju rupe na zubu, na mjestu gdje se spajaju desni i zub. Stomatitis se karakterizira kao upala sluzokože usne šupljine. Ove su bolesti jako bolne i skupe za liječenje.

Kod svih ljubimaca može se razviti teška i kronična bolest bubrega i jetara ako se zubni problemi ne primijete na vrijeme i ne liječe se. Ako mislite da vaš ljubimac osjeća bol dok jede ili primijetite drastičnu promjenu u njegovom ponašanju, obratite se veterinaru. Što više znate o tome što se događa, bolje ćete uspjeti zaštititi zdravlje svog ljubimca. Nekoliko dodatnih koraka i osigurat ćete zdrava usta vašeg ljubimca.

IZVOR: INDEX.HR