Kako što dulje očuvati četkice za šminkanje i koje pogreške radite?

Četkice za šminkanje osnovni su alat za dobru šminku

by | 12 listopada, 2021

Četkice za šminkanje bazni su alat pomoću kojeg možete popraviti sve “nesavršenosti” koje imate na koži te su jednako važni kao i dobra podloga.

No s obzirom na to da kvalitetne kistiće možete koristiti godinama, potrebno ih je pravilno održavati, posebno zato što su oni nositelji bakterija koje možete konstantno razvlačiti po licu. Čišćenje, pohranjivanje i pravilno korištenje ključne su radnje koje morate savladati ako želite ovaj alat imati u svojoj kozmetičkoj torbici. U nastavku vam želimo skrenuti pozornost na nekoliko vrlo čestih pogrešaka, ali i savjeta kako ih možete izbjeći.

Kako što dulje očuvati četkice za šminkanje

Čišćenje kistića

Mišljenja oko ove teme doista variraju. Neki kažu da se trebaju čistiti jednom tjedno, dok drugi kažu jednom mjesečno, no zapravo sve ovisi o vama i vašim beauty navikama (koliko se često šminkate). U svakom slučaju, naša je preporuka da, ako ih koristite svaki dan samo na sebi – perite ih jednom tjedno, a ako ih koristite na još nekome, doslovno ih trebate čistiti nakon svakog pranja. Svakako je preporuka da kistiće koje koristite za sebe – i koristite samo na sebi. Između termina temeljitog čišćenja, nakon svakodnevne upotrebe možete koristiti čistač u spreju kako bi smanjili nakupljanje bakterija, odumrlih stanica kože, ulja i ostalih nečistoća.

Sušenje kistića

Jednako koliko je bitno pranje kistića, bitno je i sušenje. Velika pogreška nakon čišćenja je to da pustite svoje kistove da se suše položeni okomito ili još gore, spremate ih dok su još mokri. Vlaga može proći u ručkicu kista, oštetiti ga i pridonijeti tome da se kist nikada u potpunosti ne osuši. Umjesto toga, kistove posložite na ručnik i ostavite ih da se osuše vodoravno.

Nemojte zaboraviti na ručkicu kista

Velika pogreška koju je lako napraviti jest to da se usredotočite na pranje gornjeg dijela kista i potpuno zanemarite donji. Pitate se zašto biste oprali ručicu kista? Pa, taj dio kista najviše je u doticaju sa svim. Ulje, prašina i nečistoće nakupljaju se ovdje možda i više nego igdje. Čuvanje i čišćenje gornjeg dijela kista uzrokovat će da će se bakterije prebaciti na donji dio, a potom na vaše ruke i konačno, na lice. Nakon svake upotrebe, obrišite donji dio kista mokrom krpom. Vrlo je jednostavno i lako, a kada vam postane rutina, vidjet ćete koliko vam pomaže očuvati vaše lice.

Čistači za kistove

Doista vam nije nužno da koristite skupe čistače za kistove. Čak će i baby šampon ili sapun dobro odraditi posao.

Spremanje kistova

Važno je pohranjivati kistove okomito (tek kada su suhi naravno) kako bi održali svoj oblik i kako bi dlačice bile postojane. Sve to činite kako bi vaš kist uvijek imao ono što vam je potrebno za kvalitetu nanošenja make-upa. Teško će vam biti sjenčati smokey eye ako vam je omiljeni kist za sjenčanje zaobljen jer ste ga gurnuli negdje u ladicu. Sjajno bi bilo kad biste imali original spremnik za svoje kistove u kojemu bi oni bili sačuvani od svih vanjskih utjecaja.

Foto: Getty Images