Parovi koji su bili nadomak razvoda otkrivaju kako zapravo možete spasiti svoj brak

by | 9 veljače, 2020

Od uzimanja pauze pa sve do satova joge – različiti su načini na koje ljudi nastoje spasiti svoj brak.

Ne treba posebno naglašavati da održavanje braka na životu može biti junački posao. Štoviše, velike su šanse da ste se već susreli s pomalo poražavajućom statistikom, koju donosi Centers for Disease Control and Prevention, prema kojoj 53 posto brakova u prvih 20 godina završi razvodom.

No, ponekad mogućnost razvoda može biti prvi (i ključan) korak prema spašavanju vaše ljubavne veze. Da, na neobičan način izgovaranje riječi “želim razvod” dugoročno može pomoći parovima, a dokaz tome su i ove priče stvarnih ljudi:

1. Par koji se pomirio na dan koji je trebao biti posljednji dan njihovog braka

Kad je karijera Jamie Freeman bila u usponu, karijera njezinog supruga Marka bila je na putu prema dolje, ispričala je ona za Friday. To je rezultiralo time da su prestali razgovarati o svojim problemima, izbjegavali su jedno drugo i sve su gurnuli pod tepih. Čak je i njihov bračni terapeut smatrao da im je potrebno da se razdvoje na neko vrijeme pa su to i učinili. Devet mjeseci proveli su jedno bez drugoga.

Ipak, zbog nepomirljivih razlika odlučili su potpisati papire za razvod. Onog jutra kad su se trebali susresti na sudu i okončati cijelu priču, zajedno su doručkovali i napokon su počeli komunicirati.

Cijelo iskustvo im je bilo iznimno teško, ali im je odvajanje spasilo brak.

2. Supružnici koji su si svaki dan postavljali jedno važno pitanje

Nakon što su se vjenčali u dobi od 21 godine, Richard Paul Evans i njegova supruga Keri borili su se da ostanu zaljubljeni više od tri desetljeća, ispričali su za NBC News. No, s vremenom su prestali razgovarati i međusobno su se stalno borili za prevlast u vezi. Tada je jednog dana, u dobi od 55 godina, plačući pod tušem, Richard shvatio da želi postaviti Keri jednostavno i iskreno pitanje: “Kako da ti uljepšam dan?”

Kako kažu, upravo im je to spasilo brak te si sada svakodnevno postavljaju isto pitanje.

3. Par koji vježba zajedno

Darcy Reeder i njezin suprug našli su se u problemu već nakon tri godine braka. Često su se svađali u autu dok je njihov sin spavao, ali tada su pronašli neočekivan način povezivanja.

Na YouTubeu su pronašli 30-dnevni joga izazov koji su odlučili odraditi zajedno. Umjesto da se fokusiraju na sve nakupljene negativnosti tijekom dana, jedva su čekali vrijeme koje su posvećivali sebi, svom braku i vježbanju. Danas znaju da im je to promijenilo i brak i percepciju.

4. Par koji je stvorio “siguran prostor” za komunikaciju bez moderne tehnologije

Nakon 14 godina zajedno Kim Zapata i njen suprug u osnovi su prestali voditi duboke i osobne razgovore, napisala je u svom članku za Babble. Tek kada je shvatila da razmišlja o odlasku, pristala je otići na savjetovanje kod bračnog terapeuta. U razgovoru s njim shvatili su da trebaju osigurati prostor i vrijeme u danu isključivo za razgovor jedno s drugim.

“Za nas to nije ništa drugo nego određeno vrijeme u danu kada sve ostavljamo po strani kako bismo slušali jedno drugo. Vrijeme bez posla, bez ometanja, za razgovor o bilo čemu što nam padne na pamet”, opisala je Kim kako su uspjeli spasiti brak.

5. Supružnici koji su rezervirali vrijeme u danu samo za vođenje ljubavi

Heidi Powell i njezin suprug Chris tijekom godina su se udaljili jedno od drugoga, a to je, između ostalog, uključivalo i nagli pad količine seksa. No, uslijed razgovora o razvodu došli su na ideju da se tijekom mjesec dana pokušaju opet povezati, i to tako što će svakog dana voditi ljubav. Čak i onda kada su se svađali.

“Ono za što vjerujem da nas je zaista promijenilo je naša ustrajnost da 20 minuta dnevno provedemo potpuno usredotočeni jedno na drugo”, zaključila je.

IZVOR: INDEX.HR