Kako odoljeti nepotrebnom modnom shoppingu: uz ovih 5 pitanja ušteda novca je zajamčena

Prava pitanja u pravo vrijeme

by | 31 kolovoza, 2023
Kako ušparati u šopingu

Ako ste kao i većina, pri isprobavanju odjeće ispred ogledala najvažnije pitanje koje si postavljate jest: “Pristaje li mi?”. No, želite li uštedjeti, postavite si ova pitanja.

5 pitanja za smanjenje impulzivne kupovine

Nove modne kolekcije mame nas iz izloga. Pitate se kako im odoljeti jer možda želite smanjiti potrošnju novca na garderobu, izbjeći kupovanje nepotrebnih komada ili ne želite pridonositi brzoj modi i zagađenju okoliša? U kabini za isprobavanje odjeće, postavite si ovih pet pitanja…

Kako se trenutačno osjećam?

Da biste izbjegli impulzivnu i nepotrebnu kupovinu, preispitajte svoje aktualne emocije. Upitajte se trebate li stvarno taj artikl ili ga želite da biste (trenutno) zadovoljili svoju potrebu za shoppingom? Ako to ne pomogne, razmislite koliko imate sličnih odjevnih komada u ormaru. Ako je potrebno, prespavajte nekoliko dana. No, ako vam je artikl i dalje potreban, spremni ste ga kupiti.

Koliko je puta nosiv?

Razmislite posjedujete li odjevne predmete s kojima možete upariti novi komad odjeće ili će vas ova kupnja potaknuti na novu kupovinu. Pitajte se hoćete li predmet moći nositi najmanje 30 puta, kao što savjetuje eko aktivistkinja Livia Firth. Razmislite o stilu i boji predmeta – hoće li brzo izaći iz trenda ili ćete ga moći nositi godinama?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lison Sebellin (@lisonseb)

Mogu li pronaći jednaki komad u trgovini rabljene odjeće?

Kupnja rabljene odjeće znači dati predmetu novi život i pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska. Vjerojatno nećete pronaći potpuno isti artikal, ali ćete pronaći nešto vrlo slično i često puno jeftinije.

Je li predmet napravljen od održive tkanine?

Sintetičke tkanine poput akrila, poliestera ili najlona imaju negativan utjecaj na okoliš zbog načina na koji se izrađuju i svaki put kad se peru jer u vodu ispuštaju mikroplastiku. Usto, može im trebati i do 200 godina da se razgrade. Odaberite prirodne i održivije materijale poput konoplje, organskog pamuka, tencela.

Tko je sašio ovu odjeću?

Možda vam haljina lijepo pristaje i po zbilja je povoljnoj cijeni, ali u konačnici netko za nju plaća punu cijenu. Zapitajte se jesu li radni uvjeti u tvornici odjeće humani i imaju li radnici koji su je sašili poštene naknade za svoj posao?

Pročitajte: Ovo je jedini model tenisica koji ćete trebati ove jeseni

Foto: Pexels/Arina Krasnikova