Kako se riješiti prištića na stražnjici?

by | 23 prosinca, 2020

Ako ste mislili da ste sami kad je ovaj problem u pitanju, vjerujte nam da je češći nego što to mislite.

Prije svega, bitno je da znate kako prištići na stražnjici nisu zapravo akne, nego je najčešće riječ o upaljenim folikulama dlačica ili iritacija zbog trenja od preuske odjeće ili depilacije. Najlakši način na koji ćete prepoznati je li riječ o folikulima je po osjećaju – obično je riječ o malim, plitkim prištićima koji mogu biti bolni ili mogu svrbjeti, a kad je riječ o iritaciji, one mogu prerasti i u veće, nalik cistama iritacije.

Kako tretirati prištiće na stražnjici?
Prije svega, bitno je dobro očistiti to područje, najbolje preparatima koji sadrže salicilnu kiselinu i zeleni čaj, kako biste uklonili sve bakterije zbog kojih može doći do potencijalnog nastanka prištića ako je riječ o prištiću koji je nastao zbog iritacije ili bakterije. Ako je ipak riječ o gljivici koja je krivac za nastanak prištića, tu vam neće pomoći sredstva koja obično djeluju protiv istih, nego je vrijeme da posegnete za medicinskim preparatima.

Što nikako ne smijete?
Piling upaljenog područja na koži je strogo zabranjen. Iako ljudi većinom misle da si rade uslugu jer im nakon eksfolijacije ostaje meka koža, u stvarnosti – samo pogoršavate upalu koja može dovesti do ožiljaka ili hiperpigmentacije. Također, pripazite kakvu odjeću nosite dok trenirate i koliko se u njoj znojite. Trljanje lošeg materijala po uznojenom tijelu može biti jedan od uzroka prištića, pa barem u periodu kada dobijete nove prištiće pripazite više na to.

Ako imate problema s dlačicama po stražnjici dok imate upalne prištiće, obavezno izbjegavajte vosak jer ćete pogoršati upale te razmotrite drugi način depilacije – možda šećernu pastu.

Kako izbjeći hiperpigmentaciju na stražnjici?
Što manje agresivni tretmani, veće su vam šanse za lijepom kožom na stražnjici. Također, obavezno hidratizirajte kožu stražnjice nježnim kremama i povremeno napravite eksfolijaciju s mliječnom kiselinom.

Koja je prevencija?
Ako ste skloni iritacijama, koristite regularno nježne pilinge, mliječnu ili salicilnu kiselinu i izbjegavajte gomilanje proizvoda na tim dijelovima. Ako ste skloni znojenju – održavajte stražnjicu čistom i suhom, a ako vam urastaju dlačice, nemojte čekati da se pojave, nego prevenirajte.

Foto: Unsplash