Kako se brinuti o koži lica ako često nosite zaštitnu masku?

by | 4 svibnja, 2020

Trenutačno u Hrvatskoj mjere popuštaju i otvaraju se frizerski i kozmetički saloni, sve se doima kao da se vraćamo u normalu, ali daleko smo još od života na kakav smo navikli.

Još uvijek je sve pod strogim nadzorom, dezinfekcijom, a lica su nam skrivena pod zaštitnim maskama. Rastu nam nove sijede, a koža nam reagira na stres i dobiva reakcije u obliku osipa i prištića od maski koje nosimo, a posebno ako smo konstantno izloženi ljudima. Određena istraživanja pokazala su da je oštećenje kože od nošenja zaštitnih maski poraslo za 97 %, od čega su većinom oni s izrazito suhom i dehidriranom kožom, a ostali s iritacijama, svrabežima, ljuštenjima kože i prištićima koje uzrokuju maske. Što su uže i čvršće maske, veće iritacije mogu izazvati – nošenje maske guši rast normalnih folikula, reakcija kože može biti i na materijale od kojih se maske rade, iritacije na području nosa i obraza gdje nas maska pritišće te suhoća kože i usana. U nastavku vam donosimo rutinu za kožu oštećenu od nošenja maski.

Prije nego što stavite masku

Održavajte skincare rutinu
Najvažnije je da održavate vašu kožu čistom i hidratiziranom. Koristite čistače za lice koji će vam vratiti vašu normalnu pH vrijednost te nanesite kreme za hidrataciju odmah nakon što operete kožu. Pazite da proizvodi koje koristite ne sadrže alkohol i parfeme te da su nekomedogeni.

Hidratacija kao barijera na koži
Koristite proizvod koji će hidratizirati vašu kožu i tako napraviti barijeru od vanjskih oštećenja koja vam uzrokuje maska, a ako u sebi sadrži cink, bit ćete dvostruko zaštićeni.

Prekrijte bilo kakve otvorene ranice
Bilo da su od prištića, iritacija ili nečeg trećeg, prije nego što ponovno stavite masku na lice, obavezno zaštitite bilo kakve otvorene ranice zbog kojih vam mogu nastati još veća oštećenja kože.

Izbjegavajte šminku
Posebno ako je riječ o puderima i korektorima, u periodu nošenja maski, izbjegavajte stavljati dekorativne proizvode koji idu direktno na kožu. Oni vam mogu dodatno začepiti pore i izazvati iritaciju. Slobodno iscrtajte obrve ili napravite bombastičan look na kapcima, no kožu izbjegavajte dirati.

Nakon što skinete masku….

Nanesite proizvod za duboku hidrataciju
Proizvod za duboku hidrataciju lica pomoći će vam ublažiti iritacije i prištiće koji su nastali ispod maske. Prvo operite lice, nanesite standardnu kremu i onda proizvod kao što je Vazeline koji vam zbog kreme neće ići direktno na kožu, ali će je dodatno hidratizirati. Pripazite samo ako imate masnu kožu da ne bi izazvali dodatne prištiće.

Protuupalni proizvodi
Ako imate akne ili dermatitis, obavezno u svoj kozmetički ormarić nemojte zaboraviti staviti proizvode koji imaju protuupalno djelovanje (tipa niacinamid ili azelaičnu kiselinu) koje ćete nanositi direktno na problematične dijelove kože.

Foto: Unsplash