“Kako sam smršavila i otopila masne naslage u dva mjeseca?”

Povećala sam mišićnu masu i promijenila oblik svog tijela

by | 8 svibnja, 2021

Nakon dugo godina, napokon sam prestala imati problem s prihvaćanjem vlastitog tijela. Zavoljela sam svaku svoju oblinu, striju, celulit i masniju naslagu, ali onaj osjećaj iznutra još uvijek nije bio dobar, iako mi nije smetalo ono što sam vidjela u ogledalu. Možda mi je to i podsvijest govorila nešto drugo.

Osjećala sam se tromo, umorno, nezdravo i nemotivirano, što zbog cijele situacije s koronavirusom u kojoj nam je svima bila potrebna adaptacija na drukčiji život, što zbog određenih psihičkih stanja u koja sam ušla uslijed životnih situacija koje sam ranije doživjela. I nije floskula kad kažu da je u nove projekte i ciljeve najteže krenuti – i meni je bilo. Trebali su mi mjeseci psihoterapije da se dovedem u stanje u kojem ću imati volje sveukupno raditi na sebi, izvana i iznutra. Trebala sam biti spremna na promjenu mindseta i životnog stila. Onaj unutarnji rad rijetko sam zapostavljala, ali vanjski u posljednjih nekoliko godina otkako sam se prestala baviti sportskim plesom – više sam odustajala nego što sam bila ustrajna.

I došlo je napokon vrijeme da se u potpunosti posvetim sebi. Ovu godinu zapravo i smatram svojom najvećom životnom preobrazbom do sad – psihički i fizički. Kad sam odlučila da ponovno krećem s treninzima, odmah sam znala da ne želim grupne treninge, ne želim teretanu, ne želim večernje treninge i ne želim biti van kvarta u kojem živim. Uz sve poslove kojima se bavim, vrlo mi je važno da odradim trening što je ranije moguće ujutro jer nakon cijelog dana posla više nisam sposobna ni za što osim za odmor. Već i prije bila sam na projektu “56” u Stay fit and Joyful, na kojem su svi moji uvjeti bili zadovoljeni – treninzi u sedam sati ujutro, individualni treninzi s trenerom u fitnessu u kojem se radi s vlastitom težinom i utezima, a nalazi mi se u kvartu i postigla sam dobre rezultate – no stala sam.

Ovaj put, čvrsto sam odlučila ići detaljno, biti striktna i ići korak po korak. Riječ je o trenažnom programu usmjerenom prema promjeni sastava tijela, odnosno redukciji potkožnog masnog tkiva (mršavljenju) i povećanju mišićne mase. Zahtijevaju doista maksimalan angažman, vođeni su prema osnovnim principima sportskog treninga i kondicijske pripreme sportaša. Treninzi su regularno tri puta tjedno, uz trčanje jednom tjedno, no ja sam posljednjih nekoliko tjedana ubacivala i po ekstra jedan ili dva treninga tjedno uz već postojeće.

Kako je izgledao tjedan po tjedan treninga?

Prva dva tjedna
U uvodnom dijelu od dva tjedna, napravili smo morfološku antropometriju (mjerenje sastava i obujma tijela), imala sam predavanje nutricionista kako bi mi regulirao na pravilan način dosadašnju prehranu i najbolje me uputio kako ću, s obzirom na to da sam pesketarijanac – slagati svoje obroke. Logično, izbacila sam slatko, junk food, bilo što prženo u dubokom ulju, kruh, tjestenine sam stavila na minimum, potpuno sam izbacila alkohol i sokove, te sam u ovih osam tjedana programa tri puta “zgriješila”. Također, ovaj uvodni dio u principu se bazira na upoznavanju s metodikom izvođenja vježbi, tehnikom izvođenja i tek onda nakon što je to savladano – nastavak dalje. Lagane upale mišića i priprema tijela i još više – psihe za dalje. Ustajanje u 06:30 za treninge nije ništa lakše ni nakon osam tjedana, ali osjećaj koji se javi nakon treninga nadomjesti sve.

Primjer doručka: proteini (u prahu), jaja, šparoge, avokado, tikvice u tortilji.
Primjer ručka: Rižoto s curryjem i povrćem; salata s kuskusom i lećom; francuski krumpir s grčkim jogurtom; miso juha; razna variva
Primjer večere: salate na sve načine; špinat i losos.
Međuobroke nisam imala jer mi nisu bili potrebni i svaki dan sam gotovo kao piće imala smoothie i limunade bez šećera.

Treći do peti tjedan
U ovom ciklusu, koji mogu reći da je za mene krenuo od četvrtog tjedna zbog povremenih poslovnih putovanja na koja sam morala ići, počinju izrazito zahtjevni treninzi i maksimalna posvećenost. Obično bi tu već poklekla kada je u pitanju prehrana, no što sam starija, imam osjećaj da su odluke koje donesem striktnije i jasnije, pa ne odustajem tako lako. Ovo je faza nakon koje se već itekako vide prvi rezultati ako ste bili ustrajni. Bitno je naglasiti da CHEAT DAY ili CHEAT MEAL ne postoji! Ili ste odlučili doista se posvetiti ili niste. Odbrojavanje dana do visokokaloričnog i nezdravog obroka doista nema smisla. A i zašto si upropastiti nešto za što se itekako morate pomučiti u 10 minuta brzog obroka od kojeg će vas boljeti želudac i bit ćete naduti? Dugoročno – nikako isplativo. Treninzi su sve teži, opterećenja s težinama kojima radim također, ali guštam u svakom novom cilju koji dostignem i priznam ga samoj sebi kao vlastitu pobjedu. Nakon razdoblja forsiranog rada i umora organizma, slijedi tjedan dana niža razina opterećenja i regeneracije (iako vjerujte mi regeneracija nema veze s onim što mislite – ako imate dovoljno jak fokus koji vam je i nužan na treningu – može biti jednako zahtjevna), provjera dosadašnjeg rada, kontrolna (tranzitivna) mjerenja sastava tijela i priprema za završnu fazu. Već nakon ovih pet tjedana treninga počela sam uočavati veliku razliku u konstrukciji tijela, razvoju mišića i odjeća koju sam do sada nosila postala mi je široka. Naravno, motivirana odličnim rezultatima, u posljednja tri tjedna treninga moram priznati da sam tek počela davati 200 % sebe u svaki trening. Ne bih odustajala kad mi je bilo teško – nego samo ako bih osjetila da mi tijelo popušta i težina pada na dijelove na koje ne bi trebalo. Motivacija nakon prvih rezultata poraste na 200 %.

Peti do osmi tjedan
Završni ciklus (u trajanju od tri, odnosno pet tjedana) je svakako najizazovniji i onaj u kojem sam najviše uživala. Naučila sam izvoditi sve vježbe, počela sam osluškivati svoje tijelo, fokus mi je bio čišći i podigla sam razinu treninga s 3-4 puta tjedno na 4-5 puta. Nakon svakog treninga imala sam poprilične upale mišića koje sam rješavala suplementima (magnezij) i masažama. No, ujedno, u ovoj fazi treninga sam se i ozlijedila ponajprije svojom greškom i preforsiranjem vježbom koju nisam smjela izvoditi zbog stare ozljede leđa, pa sam krenula na fizioterapije i smanjila opterećenja na treninzima. Iako sam bila devastirana jer u ovoj završnoj fazi moram stati na loptu – tek ovdje sam počela raditi punom snagom. Čak i na treninzima bez imalo opterećenja – osjećaj u tijelu je znao biti intenzivniji nego kada sam dizala 40 kilograma, zbog fokusa na svaki mišić u tijelu pri izvođenju vježbi. Doista, nisu vam nužni utezi za postizanje odličnih rezultata, već samo jaka glava, dobar trener, prehrana i fokus.

Rezultati

Visina: 179

 

Foto: Privatna arhiva