4 stvari koje morate učiniti za svoju kosu prije odlaska na more

Bit će vam zahvalna

by | 15 lipnja, 2023
Ljetna njega kose

S približavanjem godišnjeg odmora važno je zaštititi svoju kosu jer ona je jednako važna kao i vaša koža ako želite da na kraju ljetovanja i dalje bude zdrava i sjajna.

Postoje dvije vrste žena na ovom svijetu: one čija kosa ljeti izgleda savršeno poput Gisele Bündchen i one čija kosa, eto, i nije baš takva. Mislimo na neukrotivu kovrčavost izazvanu vlagom, istanjene vlasi i ispucale vrhove. Ali to ne treba biti tako.

Dok vi uživate u sunčanju i kupanju, vaša kosa, naime, trpi velika oštećenja. Sunce emitira štetne zrake koje suše kosu, osobito kosu koja je kemijski tretirana. Ljetne vrućine pojačavaju štetu koja inače nastaje kosi korištenjem aparata za oblikovanje kose. Klor iz bazena i općenito kosa koja se smoči u bazenu ili moru, a zatim suši na suncu, uzima svoj danak.

Ljetna njega kose

4 koraka njege kose prije ljetovanja

Da se ne biste vratili kući s ljetovanja sa željom da prvo posjetite frizerski salon, donosimo nekoliko savjeta kako održati svoju kosu u vrhunskom stanju cijelo ljeto.

1 . Limitirajte oštećujuće tretmane

Osim što kemijski tretirana kosa pod utjecajem UV zraka i soli može promijeniti nijansu, svježe obojena kosa je poroznija i osjetljivija na štetne vanjske utjecaje pa se lakše oštećuje. Zbog toga se netom prije odlaska na more savjetuje izbjegavati kemijske tretmane poput bojenja, pramenova, ondulacija ili kemijskog ravnanja.

Pokušajte limitirati ove beauty rituale na samo jedan, a termin rezervirajte najmanje 15 dana prije odlaska na ljetovanje. Ako nemate toliko vremena na raspolaganju, izbjegavajte “blajhanje“ i drastične promjene boje. Radije se odlučite za bojenje prirodnim bojama ili za suptilnu promjenu boje.

2. Započnite ljeto novom frizurom

Bilo da imate dugu ili kratku kosu, prije odlaska na more, podšišajte vrhove barem 1-2 cm ili više ako je vaša kosa suha i ispucana. Time ćete prevenirati daljnje oštećivanje vlasi pri djelovanju sunca, soli ili klora pa nakon povratka s ljetovanja nećete trebati drastično skraćivati dužinu kako biste se riješili oštećenih dijelova.

3. Nahranite kosu dubinskom njegom

Bilo da odaberete regenerirajući SPA tretman za kosu u vašem omiljenom frizerskom salonu, kupite hidrirajuću masku za kosu u drogeriji ili same napravite njegujući pripravak uz pomoć naših DIY recepata. Prije odlaska na more, ključno je vlasi opskrbiti vlagom i vitaminima. Na ovaj način prevenirate veća oštećenja i pucanje vlasi kada su izložene agresivnim vanjskim čimbenicima poput UV zračenja, soli i vjetra.

4. Odaberite prave proizvode za put

Kad već govorimo o njezi kose, važno je da na ljetovanje ponesete odgovarajuće proizvode za pranje i regeneraciju kose. Nabavite hidratantni šampon (za obojenu kosu ako je vaša kosa obojena) bez sulfata i parabena kako biste izbjegli isušivanje vlasi i eventualne iritacije. Da biste mogle njegovati kosu na svakom koraku, preporučujemo leave-in njegu u obliku regeneratora koji se ne ispiru te sprej s UV faktorom jer kosa treba jednaku zaštitu od sunca kao i vaša koža.

Ne zaboravite ni na ulje ili masku za kosu za dubinsku njegu jednom tjedno. Ako ne možete zamisliti ljetovanje bez sušila za kosu, ponesite svoje, ali ostavite sve “alate” za ravnanje i kovrčanje kose kod kuće jer će jako isušiti vlasi koje su ionako već pod dovoljnim stresom.

Pročitajte: Evo gdje griješite kod nanošenja maske za kosu

Foto: iStock/Getty Images Plus

Tagovi: