Kako pravilno održavati zimsku odjeću

by | 3 veljače, 2013

Zbog svog sastava i vrsta tkanine, zimska odjeća zahtijeva drugačije održavanje u odnosu na lagane ljetne materijale. Pojedine zimske odjevne predmete ne možete samo staviti u perilicu jer postoji mogućnost da će se tkanina oštetiti, ili da se neće dobro oprati. Naučite kako pravilno i jednostavno održavati zimsku odjeću i na taj način produžiti joj rok trajanja.

Zimske jakne i prsluci

Potrebno je da ih perete dva puta u sezoni. Prečesto pranje nije preporučljivo, jer se perje kojim su punjeni može oštetiti. Možete ih prati u perilici, ali isključivo u hladnoj vodi, a izbjegavajte i korištenje klasičnih deterdženata, jer će oni izravnati perje, zbog čega će jakna izgledati spljošteno. Najbolje je da koristite sredstva koja su namijenjena za pranje osjetljivih tkanina. Nakon pranja, jaknu osušite u sušilici na niskoj temperaturi, a dobro je ubaciti i tri čiste teniske loptice koje će spriječiti da se perje izravna. Kako biste izbjegli sljepljivanje perja, jaknu dobro osušite, pa čak i ako ju trebate staviti u sušilicu nekoliko puta.

Vunene jakne i džemperi

Potrebno je da ih perete nakon šest do sedam nošenja. Jakne i džemperi od vune trebaju dodatnu njegu. Kako bi ovi odjevni komadi ostali mekani i glatki, prije pranja ih okrenite na unutrašnju stranu i u perilici ih perite s odjećom sličnih boja, a izbjegavajte pranje s odjećom koja bi mogla pustiti sitne končiće. Vunene predmete isperite dva puta kako bi se sav deterdžent isprao, a sušite na zraku. Ako vaše vunene jakne imaju vodootporni sloj na sebi, izbjegavajte omekšivač koji bi mogao smanjiti otpornost tkanine.

Kape, rukavice i šalovi

Perite ih tri do pet puta u sezoni. Posvetite više pažnje ovim, po pitanju pranja, vrlo često zanemarenim odjevnim predmetima. Samo pomislite na šminku, znoj, masnoću kože, ostatke parfema i bakterije koje pokupite na rukavicama. Ovisno o materijalima, kape, šalove i rukavice možete prati u perilici rublja ili na ruke, a kožne šešire i rukavice očistite posebno namijenjenim sredstvima za kožu. Nikad nemojte rukavice ostavljati u džepovima jakne i kaputa. Tkanina rukavica postane vlažna zbog ruku tijekom nošenja, pa ih je potrebno provjetriti.

Najlonke

Najlonke perite nakon svakog nošenja. Najbolje je da ih operete ručno i ostavite da se osuše na zraku. Kako bi što duže trajale, svaki par najlonki stavite u posebnu plastičnu vrećicu. Osim što će biti zaštićene, prilikom odijevanja bit će vam lakše da pronađete željeni par.

Kožne jake i jakne od jelenje kože

Dovoljno je da ih perete jednom u sezoni. Kožne jakne su prilično izdržljive i jedno čišćenje u sezoni bit će im dovoljno. Međutim, taj posao je ipak najbolje prepustiti stručnjacima. Kako bi vaša kožna jakna uvijek izgledala kao nova, eventualne mrlje čistite redovito, i to uz pomoć sredstava koja su za to namijenjena. Mrlje od šminke i parfema na ovratniku najbolje je spriječiti nošenjem šala ili marame. Nemojte pretrpavati džepove da ne biste razvukli ili deformirali jaknu. Prilikom spremanja u ormar izbjegavajte ih spremati u plastične vreće koje će ih isušiti pa će koža popucati.

Vuneni kaputi

Najbolje je da ih perete jednom do dva puta u sezoni. Ako je to kaput koji svakodnevno nosite, očistite ga dva puta u sezoni. Kapute koje nosite u samo posebnim prilikama dovoljno je jednom u sezoni odnijeti na kemisjko čišćenje. Između temeljnog čišćenja kaputa koristite četke kojima ćete ukloniti površinske nečistoće, a ovratnik i rubove rukava očistite pomoću vlažne krpe i nježnog sapuna. Da kaput ne bi imao ustajao miris, ostavite ga na otvorenom, a nije loše povremeno ga staviti na terasu kako bi se provjetrio. Izbjegavajte držanje kaputa u ormarima.

Izvor: tportal.hr