Kako pravilno koristiti micelarnu otopinu i zašto je bolje izbaciti je iz rutine?

by | 30 travnja, 2021

Otkako je stigla na tržište, micelarna voda se vrlo brzo uvukla u naše kozmetičke torbice, no s vremenom i pojavom gelnih i uljnih čistača za lice, prema njoj se stvorila nagla averzija.

Kozmetički brendovi su još u početku prepoznali odličnu priliku za zaradu pa danas gotovo da i ne postoji brend koji u svojoj ponudi nema barem jednu verziju micelarne otopine. Iako izgleda poput obične vode, a čak je i osjećaj na koži prilikom čišćenja takav, ona je daleko od toga. Sadrži tzv. micele – molekule estera masnih kiselina koje su raspršene u vode i koje imaju veliku sposobnost vezivanja pa učinkovito hvataju višak masnoća, odumrle stanice kože te sve ostale nečistoće. Iako su savjeti da se ne treba ispirati, mišljenja su oko toga podijeljena, prije svega zbog njezina sastava, a onda i zbog dvostrukog čišćenja lica koje je nužno na kraju dana kako biste doista očistili sve s kože. U nastavku vam donosimo prednosti i mane ovog nekad popularnog proizvoda koji, ako još uvijek koristite, svakako pogledajte kako ih pravilno koristiti. (Pročitajte: Zašto bi se cink trebao naći u vašoj beauty rutini?)

Prednosti
Super su odabir za žene koje nemaju vremena za dugotrajne procedure kod skidanja šminke jer se micelarna samo nanese na vatu i njome se prebriše lice. Bolje išta nego ništa, rekli bismo. Micelarna otopina ima antialergijsku sposobnost jer je struktura njezinih stanica takva da ju koža ne upija, nego ostaje na površini kože pa se smanjuje rizik od nastanka različitih alergija. Ona sadrži aktivne sastojke koji se razlikuju ovisno o tipu i stanju kože.

Nedostaci
Prije svega – sastav. Najbitnija stavka je potražiti micelarnu od provjerenih dermatoloških brendova, bez alkohola koji će dodatno isušivati kožu i raznih parfema koji su potpuno nepotrebni u ovim proizvodima. Drugi problem je, kao što smo već rekli – nakon nje vam uvijek treba ispiranje jer vatica i otopina neće dovoljno dubinski očistiti kožu. Dok nas brendovi i dalje uvjeravaju da nema potrebe micelarnu ispirati s lica, neki dermatolozi to ipak preporučuju. Naime, neke otopine u svom sastavu sadrže agresivnije sastojke koje ne bismo smjeli ostaviti na licu. Postoje i tvrdnje koje govore o tome kako je micelarna vodica samo uvodni proizvod prilikom rutine skidanja šminke s lica, odnosno da ona samo priprema kožu za daljnje korake čišćenja što zapravo, ako logično razmislimo, i ima nekog smisla. Nakon što očistite lice micelarnom otopinom, vrlo je važan i drugi korak – odnosno umivanje gelom ili pjenom za lice. Nakon što očistite kožu, vrijeme je da nastavite s ostatkom rutine.

Foto: Unsplash