Kako ojačati lomljive i krhke nokte?

by | 29 studenoga, 2020

Nije uvijek lako odrediti uzrok lomljivih noktiju, a kamoli pronaći najbolji način za njihovo jačanje.

Agresivni proizvodi, genetski faktor, nedostatak vitamina i minerala, bolesti (psorijaza ili problemi sa štitnjačom), neželjeni efekti lijekova i infekcije samo su neki od najčešćih uzroka. U svakom slučaju, krajnji rezultat je isti – krhki i lomljivi nokti. Kako ih ojačati?

Koristite ulje za zanoktice
Ako želite jake i zdrave nokte, prvo što trebate učiniti jest početi redovito koristiti ulje za zanoktice. Umasirajte ga u korijen nokta i okolnu kožu i tako ćete osigurati da budu zdravi. Odaberite formulu koja sadrži ulje jojobe zato što ima sitne molekule koji prodiru u ploču nokta. Dobro je i ulje od badema koje hidratizira i nokat i kožu (prekomjerni gubitak vlage može dovesti do suhih noktiju koji se listaju. (Pročitajte: Ove vitamine uvrstite u prehranu i više vas neće mučiti slabi nokti)

Redovno potapajte ruke u hranjive tekućine
Dva puta tjedno šake potopite u mješavinu limunovog soka (pomaže u jačanju zahvaljujući sadržaju vitamina C) i maslinovog ulja. Skinite lak, pa u posudi pomiješajte pola šalice limunovog soka s pola šalice maslinovog ulja. Ugrijte mješavinu tako da postane mlaka. Potopite ruke u posudu i držite ih u njoj desetak minuta. Kada istekne vrijeme, višak ulja umasirajte u nokte. Zatim stavite par pamučnih rukavica i nosite ih preko noći kako biste povećali apsorpciju hranjivih sastojaka.

Lomljivi nokti
Odmorite nokte od agresivnih umjetnih supstancija. Svakog mjeseca napravite barem tjedan dana odmora od gel laka i akrila. (Pročitajte: Ideje za najbolje manikure na kratkim noktima)

Posavjetujte se s liječnikom
Nedostatak vitamina i minerala u prehrani odražava se i na izgled kože, kose i noktiju. Potrudite se u organizam svakodnevno unijeti sve neophodne nutrijente. Liječnik će utvrditi nedostaje li vam neki od njih, a istovremeno će isključiti druge potencijalne probleme, poput onih sa štitnjačom. Bez obzira na to kako ćete ojačati nokte, nemojte očekivati rezultate preko noći. Za promjene je ponekad potrebno nekoliko mjeseci (posebno za nokte na nogama, jer im treba duže vremena da narastu). Nemojte odustati prerano jer ako su vaš cilj zdravi nokti, ne postoji brzinsko rješenje.

Foto: Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.