Kako njegovati dehidriranu kožu?

by | 19 rujna, 2022
suha koža

Odabir učinkovite rutine za njegu kože znači odabir odgovarajućih proizvoda, ali i usvajanje odgovarajućih navika i pravih gesta za pomoć vašoj koži

Suha ili dehidrirana koža: Znate li razliku?

Osjećate li da vam je koža na licu suha? Zateže, ponekad se ljuska, vidljive su sitne bore ili suhe mrlje i sve skupa prati osjet neudobnosti? Odmah ćemo reći da imamo suhu kožu, no zapravo postoji više vrsta suhoće, svaka sa svojim uzrocima, simptomima, omiljenim područjima… i svojim kozmetičkim odgovorima. Je li vaša koža jako suha, suha ili samo dehidrirana?

Suhoj koži nedostaju lipidi ili esencijalne masne tvari da bi funkcionirala uloga zaštitne barijere protiv vanjskih agresija, ali i protiv gubitka vode. Suhoća može biti posljedica prirode vaše kože, a može se pogoršati pod utjecajem vanjskih čimbenika. Znakovi suhe kože: zatezanje, svrbež, ljuskanje, suhe mrlje, crvenilo ili čak iritacija. Kako biste ublažili neugodne simptome, važno je razumjeti mehanizme koji uzrokuju suhoću i usvojiti svakodnevnu rutinu prikladnu za suhu ili vrlo suhu kožu.

Dehidriranoj koži nedostaje vode, a dehidracija može pogoditi sve tipove kože. Znakovi dehidrirane kože: tamni ten, bez sjaja, gruba, šminka nije postojana, fine bore. Za razliku od suhe ili vrlo suhe kože, koja je trajno stanje, dehidracija je privremena i pogađa sve tipove kože. Može nastati kao posljedica korištenja neprikladne kozmetike, umora, pretjeranog izlaganja suncu, zimskog razdoblja… Kako biste razumjeli zašto je vaša koža dehidrirana i koju njegu odabrati za njegu suhe kože, poslušajte naše savjete.

Ispravnim prepoznavanjem problema odabrat ćete ispravnu svakodnevnu rutinu i njegu koja vam je potrebna – hranjivu ili hidracijsku kremu, odnosno lipide za njegu i jačanje barijere u slučaju suhe kože, a vodu u slučaju dehidracije. A ne obrnuto…

Dehidrirana koža: Što činiti, a što izbjegavati

  • Usvojite prikladnu rutinu hidracijske njege, opskrbljujući kožu vodom, ali i tvarima koje će spriječiti gubitak vode.
  • Preporučljivo je piti puno vode (1,5 do 2 l dnevno) i konzumirati voće i povrće bogato vodom, poput krastavca, zelene salate, rajčice, tikvice, breskve, ananasa, jagode, lubenice i naranče.
  • Hrana bogata vitaminom E također potiče hidraciju vaše kože, posebno na površini. Nalazi se u biljnim uljima, uključujući maslinovo ili repičino ulje, špinatu, bademima, kikirikiju i lješnjacima te avokadu.

Svakodnevna rutina za dehidriranu kožu

Kakvu rutinu odabrati za lice kojem je potrebna hidracijska njega?

Odabir učinkovite rutine njege kože znači odabir odgovarajućih proizvoda, ali i usvajanje odgovarajućih navika i pravih gesta za pomoć vašoj koži svaki dan! Kako biste umirili i hidrirali kožu, odaberite rutinu koja uključuje nježno čišćenje i specifičnu njegu.

Kako pravilno očistiti dehidriranu kožu?

Bez obzira na to šminkate li se ili ne, čišćenje kože, odnosno uklanjanje šminke prvi je korak ljepote u rutini njege, koji pomaže umiriti kožu i očuvati njezinu ravnotežu.

Ujutro i navečer, za veću udobnost kože, radije koristite mlijeko (losion) za čišćenje, osobito zimi, i nanesite ga vrhovima prstiju. A želite li uštedjeti vrijeme, nemojte se ustručavati koristiti micelarnu vodu dvostrukog učinka – čišćenje šminke i hidracija.

Kad biste trebali nanijeti hidracijske kreme?

Ujutro, da biste zaštitili kožu, nanesite laganu hidracijsku kremu koja će vam poslužiti i kao podloga za šminku. Ovo je najvažnija gesta koja omogućuje vašoj koži da učinkovito odradi svoju ulogu barijere. Za bržu i dugotrajniju hidraciju preporučuje se i večernje nanošenje kreme. Koži će se u kratkom vremenu vratiti gipkost, mekoća i sjaj.

BIOLOGY, prva dermatološka i certificirana organska linija za njegu lica, koja se prilagođava svim tipovima fragilne kože

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda s organskim djelatnim sastojcima, ali niti jedan od njih ne zadovoljava u potpunosti potrebe fragilne kože za dermatološkom i ujedno certificiranom organskom njegom. BIOLOGY linija odgovara na te zahtjeve zahvaljujući otkriću novog djelatnog sastojka… Riječ je o soku Rhealba® zobi koji:

1/ uravnotežuje kožu

Pruža esencijalne minerale, Ca2+ i Mg2+ te štiti kožu od dehidracije i jača funkciju barijere.

2/ hidrira kožu

Povećava prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline za +83 %, za hidriranu i mekšu kožu.

Jedinstveni dermatološki djelatni sastojak, sok Rhealba® zobi, prvi je organski ekstrakt A-Derme. Postupak ekstrakcije je patentiran: ne sadrži otapala i vodu te omogućuje dobivanje optimalne količine djelatnih tvari ekstruzijom (isprešavanjem).

BIOLOGY linija jednostavna je i potpuna. Sastoji se od 7 proizvoda koji pokrivaju osnovne potrebe svih tipova fragilne kože:

• 2 proizvoda za čišćenje kože (dermatološka micelarna voda i dermatološki losion)

• 2 dermatološke hidracijske kreme (lagana i bogata)

• 3 dermatološka proizvoda za specifičnu njegu:

BIOLOGY AR dermatološka njega protiv crvenila, s ekstraktom mandarine – za kožu sklonu kuperozi, BIOLOGY CALM umirujuća dermatološka njega, s ekstraktom kola oraha – za reaktivnu kožu,

BIOLOGY NUTRI hranjiva dermatološka njega, s organskim uljem šafranike – za vrlo suhu kožu.

Preuzeto s portala https://www.vasezdravlje.com/.

Foto: puhhha/iStock/Getty Images Plus, PR