Kako jednostavno ukloniti mrlje s odjeće

by | 10 siječnja, 2013

Fleke na odjeći su gotovo neizbježne, a ponekad ih je veoma teško ukloniti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se riješite mrlja sa garderobe uz pomoć sredstava koje imate u svom domu, koji će vam, vjerujemo, dobro doći nakon blagdana.

  • So je odličan saveznik u borbi protiv žutih mrlja koje obično na odjeći ostavljaju dezadoransi. Oko četiri žlice obične kuhinjske soli sipajte u litar vruće vode. U to potom uronite spužvu ili krpicu i tapkajte njom po mrlji dok ne nestane. Nemojte trljati spužvom po odjeći kako ne biste oštetili tkaninu.
  • Amonijak izvrsno čisti mrlje, ali prije korišćenja obavezno razredite vodom, posebice ako čistite odjeću od svile ili vune. Preporučuje se da prije nego što odjeću operete u mašini za rublje, najprije je stavite u razređeni amonijak, a za čišćenje nemasnih mrlja dodajte malo deterdženta za suđe.
  • Masne mrlje možete da očistite običnom kredom, koju obavezno treba isprati nakon što upije masnoću. Ovo je efikasna tehnika, ali može se desiti da ne uspjete iz prvog pokušaja. Ponovite postupak dok kreda ne izvuče masnoću iz tkanine, a potom odjeću operite u mašini za rublje.
  • Ukoliko na garderobi imate mrlju od mastila iz olovke, u pomoć pozovite pastu za zube. Koliko će ova tehnika biti efikasna zavisi od mastila i vrsti tkanine, ali ništa vas ne košta da probate. Istom metodom možete skinuti i mrlje od ruža za usne.
  • Bebi ulje može da vam pomogne za čišćenje kožnih torbi ili cipela. Krpicom na koju ste stavili nekoliko kapi ulja istrljajte kožnu površinu i na zaboravite da skinete višak ulja.