Kako da vam cvijeće duže traje

by | 14 lipnja, 2014

Znate li kako produžiteiživotni vijek cvijeća koje ste stavili u vazu? Donosimo par profesionalnih trikova koji vam mogu pomoći u tome.

cvijece

Cvijeće svi volimo, zar ne? Osim što će uljepšati svaku prostoriju vašeg doma, sam pogled na prekrasno aranžiran buket često će vam izmamiti i osmijeh na lice.

Gazirani sok

U vazu s vodom ulijte 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer gazirana pića produljit će životni vijek vašeg cvijeća. Napomena: ako imate prozirnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su Sprite, 7up ili Schweppes tonic.

Lak za kosu

Baš kao što “čuva” vašu frizuru, lak za kosu može vašem cvijeću pomoći da duže izgleda svježe. Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara pa pošpricajte cvijeće ispod lišća i latica.

Jabučni ocat

Pomiješajte dvije žlice jabučnog octa sa dvije žlice šećera pa dobivenu smjesu ubacite u vazu s vodom, prije nego što u nju stavite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana (svaki put dodajte navedenu mješavinu) kako bi vam cvijeće što duže trajalo.

Votka

Kako bi cvijeće izgledalo što duže svježe, potrebno je rast i razvoj bakterija svesti na minimum i osigurati cvijeću zamjenu za hranu koju bi inače imalo (da nije ubrano, tj. odrezano). U vazu s vodom dodajte par kapi votke (alkohol će usporiti razvoj bakterija) i jednu žličicu šećera (čime će se cvijeće hraniti). Vodu mijenjajte svaki drugi dan, dodavajući votku i šećer svaki put.

Aspirin

Ruže i druge vrste cvijeća duže će ostati svježe ako budete primjenjivali ovu metodu: u vazu s vodom dodajte jedan zdrobljeni aspirin, prije nego što ubacite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana.

Šećer

Otopite tri žlice šećera i dvije žlice alkoholnog octa u jednom litru tople vode. Kada napunite vazu, vodite računa o tome da stabljike budu prekrivene vodom 7 do 10 centimetara. Bit ćete iznenađeni koliko dugo će vaš buket ostati svjež.

Izvor: minimagazin