Kako da se odlučite za dominantnu boju u vašem domu

by | 28 kolovoza, 2013

Preuređujete dom? Imate viziju, ali niste sigurni kako će to zaživjeti u vašem prostoru? Jedan od najlakših načina, za početak, jest da utvrdite koja paleta boja bi vam odgovarala.

Ovisno o tome u kakvom ste raspoloženju, mogao bi vas iznenaditi odabir. Vrti li vam se po glavi neprestano ista boja ili dizajn, znači da ste blizu cilju i da znate što vam odgovara umjesto da se prisiljavate zavoljeti nešto što nije u vašem stilu.

Kada je u pitanju planiranje i uređenje, slijedite svoj instinkt. Ukoliko sami ne možete potpuno odrediti kako biste preuredili, potražite pomoć profesionalnog dizajnera. Međutim, morate biti sigurni da on sluša vaše želje i da vam na temelju toga predlaže ideje. Ukoliko niste došli do zajedničkog rješenja, najbolje je prekinuti suradnju.

Koristite ekološki prihvatljive proizvode od bambusa koji su neutralnih boja i savršen početak za ispunjavanje “praznog platna” koje je pred vama. Možete postaviti zelene podmetače, okvire za slike ili posuđe. Ovome možete pridodati malo “otkačenosti” s metalik bojama, topline s bojama zalaska sunca ili smirujućih tonova s nijansama oceana.

Da biste utvrdili koja boja vam najviše odgovara, pokušajte s ovim jednostavnim trikom – cvijećem. Možete miješati različite nijanse istog cvijeća, primjerice žute i narančaste suncokrete, ili napraviti šareni buket od različitog cvijeća.

Kada ovo radite, stavite što više cvjetova u vazu kako biste postigli dramatičan efekt. Budući da su cvjetovi podrezani na istu dužinu, ali nagurani jedan uz drugoga uz stijenke vaze, to će stvoriti dojam sličan onom u vrtu. Kada pomislite da više ni jedan cvijet ne može stati u vazu, dodajte ih još pet. Neka se cvijeće ‘prelijeva’ iz vaze, ali pripazite da sve stabljike budu u vodi.

Izvor: Magazin.hr