Kako boja za kosu utječe na vaš cjelokupni izgled

by | 28 travnja, 2014

Zbog pretamne nijanse lice djeluje ispijeno, prečesto pranje isušuje kosu i pospješuje izbljeđivanje boje, a slično djeluju i preparati za njegu na bazi alkohola.

farba za kosu

Prava boja obogaćuje prirodnu nijansu

Nova boja kose može u trenu skinuti nekoliko godina s vašeg lica, ali pritom treba paziti na izbor nijanse. Najčešća pogreška je odabir pretamne ili presvijetle nijanse koja nimalo ne laska puti. Boja bi trebala obogatiti prirodnu nijansu kose i prekriti sijede vlasi. Tamnosmeđoj kosi najbolje pristaju bogati tonovi, a toploj plavoj boji zlatne nijanse.

Liniju izrasta treba bojiti u svjetliju nijansu

Kod bojenja valja pripaziti na liniju vlasišta koja prva potamni pa je izrast jako vidljiv. Tu liniju, od uha do uha, treba obojiti nijansu do dvije, svjetlije nego ostatak kose. Frizura će tako s ispiranjem izgledati prirodnije, piše Allure.

Uz pretamnu boju lice djeluje beživotno

Zbog odabira pretamne nijanse koža lica djeluje ispijeno i sivo. Frizeri tvrde kako žene koje same boje kosu često pogriješe i boju ostave duže nego što treba, pa ona djeluje još tamnije od željenog. Stoga se preporučuje kupiti boju za kosu nijansu svjetliju od prirodne. Tako čak i ako boja ostane predugo, neće biti previše tamna.

Idealna tamna boja

Isto pravilo bojenja u tamnije vrijedi i kod frizera. Boja bi trebala biti tek nijansu svjetlija od prirodne boje kose i prošarana tamnim pramenovima koji će joj dati volumen, prekriti sijede i naglasiti put.

Presvijetla nijansa postaruje

Ona može postarati jednako kao i tamna, osobito ako je hladna i sivo-plava. Boja koja je nijansu do dvije svjetlija od prirodne boje kose najbolji je izbor. Sve svjetlije od toga djelovat će umjetno. Zbog svjetlijih vrhova kosa će djelovati kao da je posvijetlila na suncu.

Spaljena kosa ne podnosi boju

S godinama kosa postaje sve slabija, gubi elastičnost i lakše puca. Sve teže podnosi bojenje pa joj je između svakog odlaska frizeru potreban proteinski tretman kako bi se oporavila. U tom se razdoblju ne preporučuje bojiti kosu jer će se dodatno oštetiti. Najbolje je posavjetovati se s frizerom i odlučiti kakva je boja najbolja za nju.

Izvor: 24sata.hr