Kad Božić pokuca na vrata

by | 14 prosinca, 2013

ROBERT MAREKOVIĆ ODUVIJEK JE BIO OBOŽAVATELJ BOŽIĆNIH PJESAMA I SVI NJEGOVI IDOLI SNIMALI SU BOŽIĆNE ALBUME, PA NIJE NI ČUDO DA JE I ON PRIPREMIO ‘BOŽIĆNU EKSTRAVAGANCU’.

Razgovarala: Margarita Perić

Otkrijte nam za početak što je to ‘Božićna ekstravaganca’ i otkud ideja za nju?
„Božićna ekstravaganca“ je temeljno božićni album grupe Swingers s dragim gostima. U međuvremenu je prerasla u multimedijalni doživljaj s obzirom da se pretvorila i u koncertnu, božićnu priču koja će biti postavljena na pozornici dvorane „Vatroslav Lisinski“ 4. prosinca. Što se tiče samog albuma, na istom smo ugostili i međunarodne snage, poput talijanske grupe „Montefiori Cocktail“, koja je popularnost stekla krajem devedesetih, pa se tako njihova glazba našla čak i u seriji „Seks i grad“; tu je i filadelfijski gitarist Freddie J. Cooper, koji se afirmirao na američkoj funky sceni sedamdesetih godina, a također smo ugostili i višestruko nagrađivani zbor Filozofskog fakulteta „Concordia discors“, koji je bio i finalist emisije Hrvatske televizije, „Do posljednjeg zbora“. Što se tiče pjesama, album nam donosi šest novih autorskih pjesama, od kojih je dvije potpisao i Pero Beluhan, glava ove godine Porinom nagrađene grupe „Mayales“, dok je ostatak albuma popunjen s dragim standardima kao što su „First Noel“ ili „Tiha noć“.

Što sve pripremate za veliki koncert 4. prosinca?
Na koncertnom dijelu „Božićne ekstravagance“ dodatno će nam se pridružiti velika domaća zvijezda i naš idol, Neno Belan, Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, a posebno za ovu priliku okupit će se i moja prva grupa „Fantomi“ u originalnoj postavi. S obzirom da je ove godine 20 godina od nastanka naše popularne domaće božićne pjesme „Sretan Božić svakome“, odlučili smo se okupiti za ovu priliku. Bit će tu i nova ženska atrakcija „Gelato Sisters“ te još neka iznenađenja.

Jeste li vi i privatno toliki ljubitelj Božića s obzirom na to kako ste se uživjeli u ovu ektravagancu?
O, da! Božić je moj najdraži dio u godini – volim kićenje borova, niz lampica, kuhano vino, toplinu obiteljskog druženja; generalno su ljudi pozitivniji, dobronamjerni. Slatka mi je užurbanost na Badnjak, i mir na sâm Božić. Sve me to duhovno obnavlja.

Ostatak intervjua pročitajte u tiskanom izdanju Ljepote&zdravlja