Joga za početnike: Napravite savršen izbor odjeće

by | 8 lipnja, 2014

Joga je oblik meditacije i opuštajuća vježba. Međutim, odabir odjeće može predstavljati pravu noćnu moru za početnike. Jako je važno da odjeća “diše” i da je udobna. Različiti tečajevi joge zahtijevaju i različitu vrstu odjeće.

joga3-490x326

Odlučite se koju vrstu tečaja joge želite pohađati

Iako postoji puno stilova joge, najvjerojatnije ćete se odlučiti za neki od sljedećih:

1. Početnički tečaj Hatha ili Vinyasa joge. Oba tečaja stavljaju naglasak na usklađivanje disanja i koordinacije pokreta. Vinyasa je bržeg ritma i podrazumijeva više istezanja, podizanja nogu i okretanja tijela.

2. Probajte Ashtanga ili “Power” jogu ako želite pohađati malo napredniji tečaj. Karakteriziraju ih neprestani pokreti između različitih poza i zbog toga mogu biti dosta zahtjevne.

3. Ako se želite usredotočiti na poze koje zahtijevaju da u njima ostanete duže vrijeme, Iyengar Joga je pravi izbor. Ova joga je dobra za uravnoteženost i istezanje i od opreme zahtijeva blokove, trake i deke.

4. Bikram joga za detoksikaciju. Sobe u kojima se vježba imaju otprilike 37 stupnjeva kako bi se izazvalo znojenje, što je u službi detoksikacije. Na ovoj temperaturi se mišići opuštaju i tako omogućavaju bolje istezanje.

Odaberite pravu majicu za vježbanje

Dobra majica za vježbanje je ona koja prianja uz vaše tijelo, ali ne steže previše. Prije nego što odete na sat joge, provjerite imate li svu slobodu pokreta u majici koju ste odabrali.

1. Potkošulja. Mnoge osnovne poze joge zahtijevaju puno pokreta rukama i potkošulja je najbolje rješenje za to. Odaberite potkošulju koja vam je po mjeri i koja nema duboki dekolte kako ne biste došli u situaciju da previše intimnih dijelova bude otkriveno u trenutku kada se savijate ili mijenjate pozu.

2. Sportski grudnjak. Nosite sportski grudnjak na satovima Bikram joge zato što će vas on najbolje zaštititi od topline u prostoriji. Muškarci mogu i bez majice raditi Bikram jogu.

3. Majica. Bitno je da je udobna i da vam je po mjeri. Prije sata joge istežite se i savijajte u majici kako biste znali je li previše uska. Kada radite poze u kojima vam tijelo stoji naopačke, pobrinite se da vam je majica ugurana u hlače ili nosite grudnjak.

4. Eksperimentirajte slojevima odjeće. Za opuštenije varijante satove joge kao što je Iyengar ili Vinyasa joga, nosite majice s kapuljačom preko potkošulje da bi vam bilo toplo tijekom cijelog treninga. Uvijek ju možete skinuti ako vam bude pretoplo u njoj.

Odaberite hlače

1. Hlače za jogu. Mogu se naći u većini prodavaonica sportske opreme. Prije nego što se odlučite za kupnju, napravite u njima nekoliko istezanja i iskoraka da vidite imate li punu slobodu pokreta. Možete ih koristiti i za trčanje i vožnju bicikla. Dugačke hlače za jogu dobre su za vježbe koje ne zahtijevaju previše naglih pokreta koji bi oštetili tkaninu, dok su tričetvrt hlače odlične za vježbe u kojima ćete se brzo oznojiti.

2. Biciklistički shorts. Za satove Bikram joge vrijedi pravilo: što manje, to bolje. Biciklistički shorts je dobar zato što prianja uz tijelo. Ako ćete se puno znojiti, uzmite u obzir tamnoplave ili crne kako se ne bi vidjeli tragovi znoja.

3. Običan, široki shorts. Ako imate svoj omiljeni shorts u kojem s lakoćom izvodite sve pokrete, odlučite se za njega.

4. Hulahupke. Vjerojatno ih imate u ormaru. Bitno je da ne budu prozirne!

Dodatna oprema za jogu

Trake za glavu, rukavice i podmetač će vam sigurno biti korisni za jogu.

1. Trake za glavu. Ponesite sa sobom na sat traku za glavu ili nešto čime ćete vezati kosu. Ako vam je kosa previše kratka da biste je vezali, traka za glavu će spriječiti kosu da vam pada u oči i na čelo.

2. Rukavice. Iako ne izgledaju previše chic, rukavice za jogu su prilično korisne. Ruke vam neće kliziti s podmetača i imat ćete bolji zahvat.

3. Čarape. Na ovaj način ćete spriječiti klizanje na podmetaču, što može biti vrlo frustrirajuće, pogotovo na treninzima visokog intenziteta.

4. Ručnik. Ovo nikad nije loša ideja. Možete ga koristiti umjesto rukavica za jogu tako što ćete ga držati pokraj podmetača.

5. Podmetač. Možda su malo skuplji, ali je dobro imati vlastiti podmetač ako vježbate kod kuće ili ne želite koristiti tuđi na satu joge.

Autor: Life Content
Izvor: WikiHow