JESTE LI IMALI JEDAN OD OVIH PARFEMA? Mirisi koje je svaka Francuskinja posjedovala barem jednom u životu!

by | 2 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Chanel, No. 5 (1921.)
Chanel No. 5 kultni je parfem koji je stvorio Ernest Beaux, a predstavlja ultimativnu ideju ženstvenosti. Parfem u sebi sadrži bergamot, limun, neroli, ylang ylang, jasmin, ružu, ljiljan i iris, a baza parfema sastoji se od vetivera, sandalovine i vanilije.

Cacharel, Anaïs Anaïs (1978.)
Parfem koji se rado poklanjao mladim djevojkama ima zaraznu cvjetnu notu koja mu daje određenu lakoću i prozračnost. U fokusu kampanje za ovaj parfem uvijek su bile skupine mladih djevojaka koje uživaju u životu i svemu što im on nudi. Parfem je spoj svježe ubranog voća, latica prozračnih cvjetova naranče, intenzivni miris zumbula, slatke ruže, bijeli ljiljan i čarobni jasmin. Bazu parfema čine amber, sandalovina i jedva primjetan tamjan.

Guerlain, Shalimar (1925.)
Shalimar je napravio Jacques Guerlain 1925. inspiriran ljubavnom pričom šaha Jahana i njegove žene Mumtaz Mahal. Miris uključuje note limuna, bergamota, jasmina, majske ruže, vanilije, irisa, tamjana i sivog ambera. Opisuju ga vrlo ženstvenim i elegantnim parfemom, a njegov miris najčešće možete osjetiti u kazalištu i operi, među ženama koje uživaju u umjetnosti i kulturi.

Yves Saint Laurent, Opium (1977.)
Parfem lansiran 1997. izazvao je do tada gotovo nezabilježenu potražnju za parfemom. Iako nitko ne osporava njegovu kvalitetu, parfemski kritičari smatraju da je za uspjeh ovog parfema gotovo jednako zaslužan timing lansiranja i provokativna reklamna kampanja. Parfem u sebi sadrži orijentalno-začinske note mandarine, papara, jasmina, đurđice, sandalovine i ruže.

Kenzo, FlowerbyKenzo (2000.)
Jedan od najprodavanijih parfema na svijetu zasniva se na tri osnovne note: cvjetna, puderasta i dinamična treća nota koja naglašava cvjetnu kompoziciju, svježinu i diskreciju na kraju. 

Chanel, Coco Mademoiselle (2001.)
Parfem u svojoj kompoziciji sadrži absolut jasmina i majske ruže, iris iz Firence, naranče sa Sicilije, a u donjim notama mirisa nalazi se kombinacija pačulija, vanilije i bijelog mošusa. Vrlo je suvremen i elegantan, namijenjen odvažnoj, modernoj i hrabroj ženi.

Antonia Barišić