Jednostavan način na koji ćete uštedjeti novac u vrijeme blagdanskog shoppinga

by | 2 prosinca, 2020

Zatvaranjem kafića i restorana mnogi su ljudi ostali bez (inače) neizostavnog dijela božićnih blagdana.

Velika većina Hrvata obožava dane provoditi u omiljenim kafićima i restoranima te uživati u toplim napicima uz titranje toplih lampica. No iako smo se zbog osobne zaštite i zdravlja morali odreći jednog dijela blagdanskog ugođaja, nitko nam ne može oteti Božić i sve ono što on unosi u naše domove. Dio toga je, naravno, i shopping. Bilo da se radi o namirnicama za omiljenu hranu i pića, ukrasima za dom, poklonima za najdraže ili poklonima za vlastito veselje – božićni nam blagdani iz džepova često izbiju i više nego što smo planirali. Prema statistikama, potrošnja za božićne blagdane iz godine u godinu raste. No ove godine možete uštedjeti bez kompliciranja i muke.

Lista koja jamči štednju

Bukiie Smart, osnivačica platforme koja se bavi potrošnjom i štednjom Save Spend Invest, ima jednostavno rješenje i metodu koja će biti jasna svima. Ona kaže kako prije blagdanske kupovine trebate napraviti popis koji će vam olakšati stvari. Na tom popisu navest ćete stvari koje su vam nužne, poput namirnica i poklona za najbliže ljude, te stvari koje već neko vrijeme priželjkujete. Jedino je pravilo to da morate biti jako strogi kada je u pitanju lista onoga što želite.

Sljedeći je korak zapisivanje cijena te pravljenje budžeta koji je realan, no koji vam dozvoljava sitnice za vlastiti užitak. Nemojte padati pod utjecaj reklama i sniženja te kupovati stvari koje vam ne trebaju, držite se vlastite liste te zapamtite da je kupovanje na rasprodajama zapravo impulzivno kupovanje. Kada kupujete za sebe dobro razmislite je li vam to doista potrebno. Najbolje bi bilo prespavati te hladne glave razmisliti o koristi onoga što kupujete.

Foto: Heidi Fin/Unsplash