Je li opasno spavati mokre kose? Evo što stručnjaci kažu o tome

by | 2 rujna, 2020

Kasnovečernje tuširanje, koje uključuje i pranje kose, često završi odlascima na spavanje s mokrom ili nedovoljno osušenom kosom.

Iako su mnogima roditelji u mladosti neprestano ponavljali kako odlazak na spavanje s vlažnim vlasištem nije dobar za zdravlje, većina odraslih ljudi zanemaruje taj savjet. No je li doista spavanje s neosušenom kosom i vlažnim vlasištem nešto što nije dobro za kosu i zdravlje vlasišta? Možda će vam zvučati čudno, no stručnjaci će se ipak složiti s vašim roditeljima. Spavanje s nedovoljno osušenom kosom može oštetiti vašu kosu te nepovoljno utjecati na zdravlje vašeg vlasišta. Razloga za to ima više.

Zbog čega biste trebali izbjegavati odlaske na spavanje s mokrom kosom?

Prije svega, mokra je kosa puno osjetljivija od suhe kose, što znači da će takva kosa biti lakše lomljiva i više će opadati. Isto tako, zbog odlazaka na spavanje s nedovoljno osušenom kosom pati vaše vlasište. To može dovesti do neželjenih bakterijskih i gljivičnih infekcija tjemena, iritacije, svrbeži, crvenila, nadraženosti te peruti.

Spavanje s vlažnom ili mokrom kosom može dovesti i do čudnog i neugodnog mirisa kose i tjemena te će, naposljetku, učiniti kosu estetski neprivlačnom. Zbog svega toga, stručnjaci ne preporučuju pranje kose ukoliko je nećete imati vremena osušiti prije odlaska u krevet. Tu naviku trebali bi izbaciti svi, a osobito oni koji imaju osjetljivo vlasište sklono perutanju i iritacijama.

Foto: cottonbro/Pexels