Je li kućno naparivanje lica zapravo dobro za vašu kožu?

by | 17 veljače, 2021

Jedan od najstarijih beauty savjeta koji smo dobili još od naših baka je – naparivanje lica kako bi se otvorile i pročistile pore.

I da, zvuči dosta logično s obzirom na to da vam i kozmetičarka prije mehaničkog čišćenja lica svaki put napari lice, no koliko je to dobro kad radite sami doma – tek ćete vidjeti. Ako niste iskusni i educirani, svakako je bolje ne dirati kožu lica kako ne bi napravili još veći problem, posebno ako vam je koža osjetljiva. No, zapravo je apsolutni mit da para “otvara” pore. Pore nisu vrata da se mogu otvarati i zatvarati, no ono što para radi je da povećava temperaturu vaše kože koja tada omekšava i bilo kakve nečistoće i sebum koji lučite, mogu se lakše očistiti. Ona također može aktivirati kožu da puno bolje apsorbira proizvode nakon što ih nanesete, privremeno omekšava kožu i potencija hidrataciju, te cirkulaciju zbog koje ćete imati prirodni sjaj.

Koliko je sigurno?
Sigurno je dokle god to radite pravilno, nije prevruće i ne prakticirate prečesto. No nikako se ne preporučuje onima koji imaju problem s crvenilom, rozacejom i sl. jer može samo potencirati problem. Para od 43 stupnjeva Celzijusa idealna je temperatura na kojoj bi trebali imati svoj uređaj (nikako ne preporučujemo da parite lice iznad posude s vrućim čajem kako smo to radili kao klinci). Para može prouzrokovati opekline pa je bolje ne izlagati se starinskoj metodi čaja i ručnika preko glave.

Kako koristiti aparat za naparivanje lica kod kuće?
Postoje brojni aparati za to koji će vam kod kuće pomoći omekšati kožu i omogućiti proizvodima da bolje prodiru u istu, no obavezno ih koristite prije nanošenja bilo kakvih proizvoda na lice. Ako imate osjetljivu kožu, koristite aparat maksimalno jednom tjedno, a za normalnu, masnu ili mješovitu je preporuka 2-3 puta tjedno. Ono što nikako ne savjetujemo je mehaničko čišćenje lica ako ne znate što radite jer, bez obzira na tako napareno lice i mekšu kožu, možete izazvati upale.

Nakon što naparite lice, napravite piling kože i kompletnu njegu kao što biste to učinili i inače.

Foto: Unsplash