Je li krema za lice koja sadrži ZF dovoljna?

by | 16 prosinca, 2020

Jedan od vječnih beauty misterija je – je li krema za lice koja sadrži ZF dovoljna ili je potrebno stavljati odvojeno ZF i kremu za lice?

Zapravo, ne postoji dovoljno direktan odgovor koji nam može dati odgovor na to pitanje. Dermatolozi smatraju da je dovoljna krema za lice sa ZF-om ako je ponovno nanosite svaka dva sata, što u principu vrijedi i za običan ZF koliko je slabiji. Najveća razlika je u tome što SPF koji se nalazi u kremi za lice većinom nije vodootporan, pa ne djeluje dobro ako se znojite, ali kao sam proizvod nije toliko diskutabilan. Dapače, možete imati i potencijalno više beneficija od kreme za lice koja sadrži ZF jer će imati dvostruko djelovanje (zaštita od sunca i hidratacija ili protuupalna). Naravno, sve ovisi i o formulaciji kreme, aktivnim sastojcima i antioksidansima, te jačini zaštite, jer nije isto ako je riječ o faktoru 15 i 50. Također, svaki od tih proizvoda mora biti testiran kako bi dobio oznaku da je SPF, bilo da je riječ o kremi za lice ili regularnom ZF-u.

Kada je riječ o ZF-u u puderima i kremama u boji, situacija je nešto drukčije – ZF je ispod nje obavezan jer koncentracija ZF-a u make-upu nije jednaka kao i u skincareu.

U svakom slučaju, za što god da se odlučili, danas postoji pregršt nekomedogenih opcija kad je u pitanju ZF, a sve što trebate je pročitati sastav i vidjeti što bolje odgovara vašem načinu života.

Foto: Unsplash