Izraz “Volim te” može značiti puno toga i osoba ne mora nužno biti zaljubljena u vas

by | 10 ožujka, 2020

Psihologinja specijalizirana za bračne probleme i probleme među partnerima dr. Linda Carroll napisala je da je “u 35 godina koliko radi kao savjetnik za odnose najmanje 25 posto parova svoju terapiju počne tako da jedan kaže ‘Volim te, ali nisam u tebe zaljubljen/a'”.

No, jesu li te riječi dio normalnog ciklusa kroz koji ljubav prolazi ili signaliziraju da je veza došla do kraja – dr. Carroll iz tri i pol desetljeća iskustva rada sa parovima kaže da ova izjava može značiti pet stvari. Evo kojih:

1. “Želim kraj”

Želim van iz veze, jasno mi je da je kraj, ali ne želim povrijediti partnera pa je to lakše reći nego “Gotovo je”.

“Prekid veze ne može biti ni lijep ili lagan, ali ako je prekid ono što stvarno želite, znajte da drugoj strani nije utjeha da ih partner voli, ali (više) nije u njih i zaljubljen”, kaže dr. Carroll.

2. “Upoznao/la sam nekoga drugog”

Upoznao sam nekoga s kime se osjećam živim, kao što sam prije sa sadašnjim partnerom.

“Ako osnovna misao koju upotrebljavate za prekid veze glase: “Ta osoba me čini živim, a ti više ne, vjerojatno je da ćete u budućnosti s njom sjediti na ovom istom mjestu'”, kaže dr. Carroll, jer dobra energija treba doći iz vas; a zaljubljenost je samo kemija koja neće trajati zauvijek.

3. “Emocionalno sam zatvoren/a”

Primjećujem da se puno svađamo, i umjesto da ti se pokušam približiti, emotivno se zatvaram.

“Svatko ima teškoće u odnosu. Svi parovi imaju mnogo nerješivih problema, a razlika između je u tome kako njima upravljaju. Dobra je vijest da se to može naučiti”, kaže psihologinja.

4. “Naš me seksualni život više ne uzbuđuje”

Seks je postao dosadan, rijedak ili predvidljiv.

“Seksualni odnosi su poput ostalih dijelova veze – trebamo pronaći nove načine da stvari ostanu ‘žive’, a ako nismo kreativni u vođenju ljubavi, i to kao i sve postaje monotono”, kaže ona.

5. “U depresiji sam”

Ovo je teže shvatiti, ali je vrlo realna mogućnost. Osoba koja se tako osjeća može biti depresivna i zato više ne uživa u stvarima u kojima ste nekad uživali – uključujući odnos.

“Ako vjerujete da ste vi ili vaš partner zapravo depresivni, vrijeme je da se obratite nekome za pomoć”, rekla je dr. Carroll za portal Mbg.

Ona kaže kako dugogodišnja veza ima više faza, a taj osjećaj “ljubavi, ali ne i zaljubljenosti” ne mora biti recept za katastrofu, nego uputa da trebate opet pronaći onu iskru među vama.

IZVOR: 24SATA.HR