IZLOŽBA “NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI” otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

by | 5 ožujka, 2020

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti vam i pozvati vas na otvorenje izložbe pod nazivom NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI autorskog tima koji čine Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Mirko Miličić i informatička tvrtka Uprise. Svečano otvorenje će se održati 12. ožujka 2020. u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka 2020.

Tema izložbe je čipka kao hrvatska kulturna baština kontekstualizirana u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma. Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njezine hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Projekt koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.