Izgubljena noć

by | 21 kolovoza, 2020

Godine 2009. Edie je bila vladarica hipsterske elite New Yorka. Njezin nesputan duh i karizmatična osobnost činili su je najsjajnijom zvijezdom grupe mladih diplomaca koji su živjeli u loftovima u umjetničkoj četvrti Brooklyna. Raspojasani tulumi, odlasci na gaže i snovi o umjetnosti bili su njihov svijet, dekadentan život njihov potpis.

Jedne takve raskalašene noći Edie je umrla. Uz njezino tijelo pronađeno je kratko oproštajno pismo. Šok i tuga rasuli su grupu prijatelja i era zajedništva i ludih tuluma naglo je završila.

Deset godina poslije Lindsay, nekoć Ediena najbolja prijateljica, otkriva uznemirujuću videosnimku iz one noći kad je Edie umrla i pita se je li Edie zapravo ubijena. I još gore – snimka ukazuje na to da bi Lindsay i sama u to mogla bila upletena.

Dok Lindsay pokušava rekonstruirati što se dogodilo tog kobnog njujorškog ljeta suočava se s nekadašnjim prijateljima, svojom problematičnom prošlošću i napuklim sjećanjima.

Može li ona ikome vjerovati, pa čak i samoj sebi?

Koliko dobro poznajemo svoje prijatelje i koliko su naše verzije prošlosti pouzdane i subjektivne neka su od pitanja koja postavlja ovaj roman dok iznenadnim obratima i psihološkim razotkrivanjima drži čitatelja prikovanog uz tekst do samog kraja.

Izgubljena noć vješto je napisan psihološki triler, ali i više od toga. Ona je i lirično putovanje u mračne kutke sjećanja i ljudske psihe, kao i portret života mladih ljudi u New Yorku u životnom razdoblju kad se osjećaju nedodirljivo i nepobjedivo, s mnogim mogućnostima pred sobom. No, autorica uranja i u tamne trenutke tog okusa slobode, pokazujući autodestruktivnu stranu mladosti potaknutu recesijom i gubitkom vjere u budućnost.