Izgledajte profesionalno i na +35!

by | 6 srpnja, 2014

Poslovni “dress code” podrazumijeva niz pravila koja neke kompanije stavljaju i u pravilnike. Tako se u nekim korporacijama ne možete pojaviti u sandalama otvorenih prstiju, a bilo bi poželjno da sakrijete i tetovaže. Osim toga, nikako, bez obzira na ljetne temperature, nisu poželjne prozirne tkanine i duboki dekoltei.

cute-business-casual

Važnost dress codea, posebno po vrućinama, varira od jednog poslovnog okruženja do drugog, pa će ono što je prihvatljivo u umjetničkim krugovima biti totalno neprihvatljivo u okruženju odvjetnika.

No “dress code” po vrućinama ipak ima neke zajedničke karakteristike. Neke su stvari jednostavno neukusne i trebalo bi ih izbjegavati. Iako neke kompanije dozvoljavaju zaposlenicima da se odijevaju ležernije nego druge, ipak je važno zadržati profesionalni imidž.

Prvo pravilo koje morate poštovati kad zapeče na +30 je to da je u poslovnom okruženju poželjno imati slojevitu odjeću – neki šal koji će vas u klimatiziranom prostoru štititi i pokriti, a koji nakon posla možete skinuti.

Kada su u pitanju neki specifični odjevni predmeti poput haljina, jako je važno paziti na dužinu. Asocijacija na poslovni look svakako su haljine srednje dužine, nikako mini kojima nije mjesto u poslovnom okruženju.

Važno je ostaviti pozitivan dojam, a ne izazvati zgražavanje i komentare. Stoga, iako biste se na ljetnim temperaturama najprije prošetali do posla u japankama, ovaj outfit ipak ostavite za plažu.

Naime plaža look u bilo kojem obliku nikako nije poslovno prihvatljiv, osim ako naravno prodajete kukuruze na obali.

Neke kompanije ‘bore’ se s pojedincima koji žele da njihova odjeća oslikava njihovu osobinu, no ako ste odvjetnik, a u slobodno vrijeme učitelj reikija, dress code ćete morati prilagoditi radnom vremenu.

Ljeti se ipak svi pokazuju malo više kože pa na posao dolaze u dekoltiranim majicama s tankim naramenicama i rezanim maksi haljinama. U poslovnom okruženju uvijek je prihvatljivije odjenuti majicu ili haljinu s rukavima, a ako već imate gola ramena, bilo bi ih poželjno prekriti šalom ili maramom.

Puno gole kože jednostavno nije poželjno i ne ostavlja ozbiljan i profesionalan dojam. Poželjno je naime prilagoditi outfit vremenu, a posebno je izazov odjenuti se udobno i prihvatljivo u uredu na + 30.

“Odijevati se prema karijeri, a ne prema temperaturama jako je važno”, kaže Nicol Williams, Linkedinov stručnjak za razvoj karijere.

Najveće modne pogreške koje na poslu možete napraviti ljeti su japanke, kratke hlače, duboko dekoltirani topići, mini suknje, pojašnjava Williams. Oni naime više pripadaju okruženju plaže i teretane, te su tipični ljetni dodaci, ali u poslovnom svijetu naprosto neprihvatljivi.

Dodatni savjeti uz koje nećete pogriješiti:

Kad se pitate je li nešto prikladno ili ne, vjerojatno nije.

Nađite ravnotežu
Ukoliko vam je udobno, sigurno ste produktivniji nego kada nosite nešto što vam smeta. No, takođe treba imati na umu da neki ljetni detalji mogu ometati kolege kojima ćete zbog opuštenog stila odvlačiti pažnju s posla.

Budite uglađeni
Čak i ako vaša tvrtka njeguje ležeran “dress code”, ne morate izgledati neuredno. Neka vam odjeća uvijek bude čista i neka odgovara poslovnom trenutku, a ne nužno godišnjem dobu.

Ako želite opušteniji izgled
Postignite opušteniji poslovni izgled tako što ćete koristiti lagane pamučne tkanine u nježnim bojama. Neke casual komade uvrstite u svoj dnevni poslovni “dress code”. Odličan izbor je recimo obična majica i tanki sako.

Možete pokazati malo kože
Na većini radnih mjesta haljine bez rukava su prihvatljive, ali ukoliko idete na neke važne sastanke, bilo bi dobro pri ruci imati marama. Dužina haljine trebala bi biti ispod koljena ili tik iznad.

Izvor: tportal.hr
Foto: fashionatedesires.com