Što uzrokuje ispucale kutove usana i kako ih najbrže riješiti?

Vrijeme je za njegu

by | 9 siječnja, 2022

Ako vas ove zime još uvijek nije uhvatio ovaj problem, imate sreće, no s obzirom na temperature, on je nešto s čim se bori pregršt ljudi.

Riječ je o ispucalim rubovima usana koje su uzrokovane brojnim faktorima i mogu biti jako neugodne. Neki od razloga su niske temperature, izloženost vjetru, opekotine od sunca, nedostatak vitamina B u organizmu, disanje na usta, slinjenje za vrijeme spavanja, infekcije, pa čak i određene paste za zube i slatkiši. Bilo da je samo u pitanju iritacija ili već pucaju i krvare, osjećaj je kao da će vam se raspuknuti usta ako ih otvorite. Baš zato, lizanje usana trebali biste svesti na minimum jer slina može oslabiti okolousno područje i izložiti ga infekcijama i upalnim procesima. Slina isušuje usne, radi male ranice na njima i dozvoljava bakterijama da se razvijaju.

Ostali problemi
Koža usana je jako tanka i osjetljiva, zbog čega tako jako i reagiraju, a vjerojatno je i najmobilniji dio kože na cijelom tijelu, što znači da se konstantno razvlači i olakšava mogućnost za pucanje. Treći problem je taj da su usne konstantno mokre zbog sline koju sadrže, što konstantno uklanja zaštitnu barijeru i izlaže ih pucanju.

Prevencija
Prije svega je važno da ste konstantno hidrirani, no imati iz sebe konstantno balzam za usne je jednako važno. Koristite okluzivni balzam za usne (posebno tijekom noći), ali pritom pazite na njegov sastav jer postoje brojni balzami koji će dugoročno dehidrirati usne, pa je svakako bolje koristiti one s manje sastojaka o kojima usne neće postati ovisne, ali će biti bogato nahranjene. Prije svega, izbjegavajte ikakve parfeme i alkohole.

Možda najvažniji korak u prevenciji je taj da prestanete lizati usne jednom za zauvijek. Posebno ako ih ližete kad ću već suhe i ispucale, radite im još veći kontraefekt i isušujete ih još više iako privremeno osjećaj može biti bolji.

Tretmani
Ako su vam usne već toliko ispucale da im ne pomaže ni vazelin, ni bogati balzami koji imaju ljekovito djelovanje na usne, vrijeme je da otiđete na dermatološki pregled, gdje će vam prepisati protugljivičnu kremicu koju ćete koristiti uz bogati balzam za usne. Tretman, ovisno o vašem stanju može trajati i do četiri tjedna, no svakako koristite i vitamine u obliku suplemenata koji će doprinijeti vašem stanju.

Foto: Prostock-Studio via Getty Images