Isprobali smo Kativa keratinski tretman za ravnanje kose kod kuće

by | 8 rujna, 2021
Kativa keratinski tretman za ravnanje kose recenzija

Oduvijek sam imala “love/hate relationship” sa svojom kosom. Kako to obično biva, čeznutljivo sam promatrala sve te bujne, duge, zdrave kose koje su se zavodljivo presijavale na danjem svjetlu ne mareći za postotak vlage u zraku, dok je moja tvrdoglavo nastavljala bivati tanka, neizbježno oštećena od godina bojenja u plavo i vraški osjetljiva već i na samu pomisao vlage.

Svašta sam toj svojoj kosi radila kako bi rasla (u jednom periodu naprosto je odlučila stati na dužini oko ramena) – od ekstenzija na klipse koje su mi se u nekom trenutku činile genijalnom idejom (danas fotografije iz tog perioda ne gledam), pa sve do mnogobrojnih ulja, maski, krema i “konjskih” šampona koji su prošli policama moje kupaonice. Naravno, ono što je jedino pomoglo kakvom-takvom oporavku mojih izmučenih vlasi jest ono standardno – redukcija proizvoda za njegu, izbacivanje pegle za ravnanje kose iz vidokruga i redovito podšišavanje vrhova.

Unatoč mojoj minimalističkoj rutini njege kose koja je uključivala većinski prirodan, cruelty-free veganski šampon i regenerator te proizvod protiv “frizzy” efekta, ali i sumnji u silna obećanja koja dolaze u paketu s proizvodima za kosu, jedan proizvod koji je nedavno stigao na testiranje u redakciju Ljepote&zdravlja, priznajem, poprilično me zaintrigirao. Riječ je o Kativa keratinskom tretmanu za ravnanje kose (bez uporabe uređaja za ravnanje) kod kuće, koji obećava “smanjen frizzy izgled i volumen kose” te nježno ravnanje i sjaj. Oduvijek su me privlačili tretmani za brazilsko ravnanje u frizerskim salonima, no zbog raznih svjedočenja o oštećenjima kose, nikad se nisam usudila isprobati ih. Ono čime me Kativa tretman “dobio” je prije svega tvrdnja da sadrži “100 posto prirodne sastojke” te ona da ne sadrži formaldehid ni gvanidin, dok šampon i regenerator ne sadrže sulfate, soli parabene i gluten. Također, svi Kativa proizvodi imaju oznaku cruelty-free.

Kativa keratinski tretman za ravnanje kose recenzija

Kako djeluje keratinski tretman?

Prije nego što opišem kako je na moju kosu djelovao Kativa keratinski tretman, bitno je znati što je uopće keratin, kako djeluje na kosu i koje su potencijalne opasnosti. Naime, keratin je strukturni protein koji naše tijelo prirodno “proizvodi” – on je sastojak naše kose, noktiju i kože. Uslijed vremena, godina te okolišnih, kemijskih i mehaničkih oštećenja, kosa gubi keratin. Drugim riječima, u našim vlasima nastaju oštećenja (svojevrsne “rupe”) uslijed gubitka keratina, koje keratinski tretmani potom nastoje popuniti. Uz pomoć keratinskih tretmana koji se apliciraju na vlasi te se potom keratin u njih “zaključava” djelovanjem visoke temperature (fenom ili uređajima za ravnanje), kosa obično poprima sjajni izgled, zaglađena je, manje je osjetljiva na vlagu te se često brže suši. Posljednjih godina ovi tretmani uživaju veliku popularnost i najčešće se provode u frizerskim salonima gdje su postupci složeni, skup(lj)i i traju nekoliko sati, a sam efekt traje oko pola godina. Noviji keratinski tretmani pak stižu s unaprijeđenim formulama i mogu se koristiti kod kuće.

Koji su potencijalni rizici keratinskog tretmana?

Većina keratinskih tretmana kosu ravna uz pomoć formaldehida (plin koji se smatra kancerogenim) ili “neke druge kemikalije koja otpušta formaldehid”. “Kombinacija formaldehida, visoke temperature i kompresije rezultira da se keratin iz tretmana veže za keratin u kosi, čineći valovitu ili kovrčavu kosu opuštenijom” (1). Dakle, ono što je štetno u keratinskim tretmanima je formaldehid, koji može izazvati reakciju imunološkog sustava i smatra se kancerogenom iz skupine 1. Sigurniji sastojak koji se koristi umjesto formaldehida je glioksilna kiselina. Ono što treba imati na umu pri izboru keratinskih tretmana bez formaldehida jesu “prikrivene”, odnosno drukčije nazvane kemikalije koje otpuštaju formaldehid u dodiru s visokom temperaturom. Rizik od oštećenja kose pri keratinskim tretmanima također leži i u korištenju visokih temperatura koje pomažu “zaključati” keratin u vlasi, a ne ga ostaviti na njezinoj površini.

Kativa keratinski tretman za ravnanje kose recenzija

Kako djeluje Kativa keratinski tretman za ravnanje kose (bez uređaja za ravnanje)?

S obzirom na to da je moja kosa bojana (tretirana blajhom), valovita (ako je osušena prirodno, na zraku), iznimno osjetljiva na vlagu te izbjegavam uređaje za ravnanje, odlučila sam isprobati Kativa keratinski tretman za ravnanje bez uređaja za ravnanje (Anti-frizz). U opisu tretmana stoji da je kosu moguće “nježno i brzo izravnati zahvaljujući NICTECH tehnologiji, a rezultat traje do 30 dana”. NICTECH tehnologija, prema službenom opisu, omogućava da “proteini keratina, kao polimeri velike molekularne mase, okružuju vlasi kose stvarajući propusnu zaštitnu membranu koja omogućuje ravnanje kose djelujući toplinom iz sušila kose”. Tretman obećava njegu i hidriranje kose, a sadrži zaštitu od topline i termalnu memoriju koja omogućava ravnanje aktivirano toplinom iz sušila.

Kativa keratinski tretman za ravnanje bez uređaja za ravnanje sadrži masku za ravnanje kose koja je obogaćena proteinima keratina i cupuacu maslaca, šampon za pranje kose nakon tretmana koji se preporučuje jer produžuje efekt ravnanja, te regenerator za kosu poslije tretmana. Osim ovih proizvoda, za tretman su potrebni sušilo, četka i fini češalj kojim će se višak maske odstraniti prije sušenja.

Kativa keratinski tretman za ravnanje kose recenzija

Kosa prije Kativa keratinskog tretmana za ravnanje (bez uporabe pegle) – slikano na dnevnom svjetlu, bez uporabe filtera

Kako se provodi keratinski tretman za ravnanje kose kod kuće?

Ono što je naglašeno kad je riječ o ovom keratinskom tretmanu jest praćenje koraka u uputstvima. Cijeli proces u mom je slučaju trajao otprilike dva sata, što je mnogo manje od tretmana koji zahtijeva peglu za kosu. Kako točno izgleda proces možete pogledati i ovdje.

Prvi korak je pranje kose uz izostanak regeneratora ili bilo kakvih proizvoda za stiliziranje. Na suhu i počešljanu kosu potom se ravnomjerno nanosi maska za ravnanje (rukama, uz pomoć zaštitnih rukavica). Maska na kosi stoji 15 minuta, nakon čega se finim češljem kosa počešlja ne bi li se uklonio višak proizvoda. Nakon toga slijedi sušenje kose fenom. Za vrijeme sušenja kose, konstantno sam povlačila četku prema dolje te sam na taj način ravnala kosu, sve dok kosa nije bila potpuno suha. Tijekom sušenja osjeća se karakterističan miris koji se otpušta djelovanjem topline na kemijske supstancije, no u mom slučaju nije bio jak. S obzirom na to da se kosa suši s nanesenom maskom, ona je nakon sušenja ljepljiva, no sljedeći korak rješava ovaj problem – maska se iz kose ispire pomoću šampona (ja sam šampon nanijela i ispirala tri puta), nakon čega se nanosi regenerator koji se nakon tri minute ispire.

Nakon ispiranja maske kosu sam ponovno osušila koristeći četku kojom sam blago ravnala vlasi (no niti približno onoliko koliko sam je ravnala nakon nanošenja maske). Rezultat? Moja kosa je uistinu bila vrlo ravna, iznimno mekana i sjajna te “popunjena”. Efekt bih mogla usporediti s profesionalnim ravnanjem na četku u frizerskom salonu, uz napomenu da mi kosa nikada dosad nije djelovala ovoliko puno i zdravo. Najveći problem moje kose je upravo “frizzy” efekt (uz evidentna oštećenja dugogodišnjim bojenjem u plavo), odnosno vlasi koje se pod utjecajem vlage kovrčaju te djeluju oštećenije i nekako “napuhnuto”. Nakon Kativa keratinskog tretmana, taj “frizzy” efekt je potpuno nestao. Ono čega sam se bojala jest da će mi se kosa vratiti u svoje “prirodno” stanje već s prvim pranjem i sušenjem, no to se nije dogodilo. Kosa je i nakon spavanja te vezanja gumicom i stavljanja u punđu i dalje meka, sjajna i ravna, uz spomenuti osjećaj punoće. Također, u uputama stoji napomena da bi tretman mogao uzrokovati laganu promjenu boje kod obojene kose, no moj dojam je da je eventualno malo, čak neprimjetno posvijetlila, što mogu pripisati i ravnijoj te zaglađenijoj kosi.

Kativa keratinski tretman za ravnanje kose recenzija

Kosa nakon Kativa keratinskog tretmana za ravnanje kose – uslikano navečer, bez uporabe filtera

Moram priznati, oduševljenje izgledom moje kose nije splasnulo niti nakon nekoliko dana od tretmana. Nikada dosad nisam imala toliko sjajnu, ravnu, meku i punu kosu kao nakon ovog keratinskog tretmana. Kako će moja kosa izgledati za mjesec dana, koliko je procijenjeni rok za trajanje rezultata, ne znam, no s obzirom na to da nisam koristila peglu te je ovaj tretman puno blaži od onih koji traju do šest mjeseci, vjerujem da će se kosa samo vratiti u prvobitno stanje. Drugim riječima, pretpostavljam da će se keratin iz kose “potrošiti”, no zasad ću itekako uživati u kosi kakvu dosad još nikad nisam imala. Pitate li me bih li ponovno probala Kativa keratinski tretman, moj odgovor je – da.

Kosa nakon Kativa keratinskog tretmana za ravnanje kose (dan nakon tretmana, odnosno nakon spavanja i držanja kose u repu i punđi) ; uslikano na dnevnoj svjetlosti, bez filtera

1 http://www.center4research.org/whats-deal-keratin-treatments/

Tekst: Matea Martek

Foto: Privatne fotografije