Isprobala sam Avène Cleanance gel i napokon sam riješila prištiće na leđima i stražnjici

by | 3 ožujka, 2021

Kad se vratim nekoliko godina unazad i sjetim se na koje sam si sve načine uništavala lice i isušivala kožu jer je bila “premasna”, danas mi dođe da si održim dobru lekciju.

Niste me mogli vidjeti bez pudera za matiranje koji bi nanosila doslovno svakih sat vremena, lice mi se neprestano “čepilo”, a sebum se prekomjerno lučio. Ono što sam tada krivo radila bilo je – ne testiranje svojeg tipa i stanja kože, te uvjerenost u to kako svu masnoću koju lučim trebam samo isušivati. Kako sam samo bila u krivu. U trenutku kad sam napokon naučila da mi koža nije masna, nego mješovita, a stanje dehidrirano te da luči prekomjernu količinu sebuma zbog toga što vrišti upomoć i želi hidrataciju, koža mi se također počela mijenjati. Očito mi je bila zahvalna.

Čistač za lice bio je prvi korak u mojoj rutini, nakon što sam shvatila da mi micelarna radi više štete nego koristi i da nije očistila ni 50 posto mog lica, te se čepi zbog svih ostataka šminke ili prljavštine koji ostaju u porama. U početku sam koristila isključivo gelove koji su za namijenjeni za izrazito masnu kožu sklonu prištićima i možda bi za lokalnu primjenu bili u redu, ali toliko agresivni gel preko cijelog lica za osjetljivu i dehidriranu kožu, isušio ju je potpuno, dehidracija je bila na vrhuncu, a akne su izbijale konstantno.

Nakon što sam počela otkrivati sastojke u proizvodima i proučavati što će nježno, a učinkovito djelovati u kontaktu s mojom kožom, u isprobavanju moru proizvoda, naišla sam i na Eau Thermale Avène Cleanance gel za čišćenje kože lica i tijela. Kako stoji u opisu proizvoda, on sadrži formulu koja poštuje osjetljivu kožu s jedinstvenom kombinacijom djelatnih sastojaka koji osiguravaju trostruku korist: ČISTI – Blaga osnova za čišćenje, bez sapuna temeljito čisti masnu kožu i ostavlja osjećaj svježine; MATIRA – Patentirani* sastojak Comedoclastin™ regulira mašćenje i matira masnu kožu; UMIRUJE – Avène termalna izvorska voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži.


Uz to što je namijenjen masnoj i problematičnoj koži sklonoj nepravilnostima, ne sadrži sapune, zbog čega neće dodatno isušivati kožu. Budući da je namijenjen za kožu sklonu nepravilnostima i aknama, isprva ga se nisam usudila probati na licu zbog straha od potencijalnog isušivanja, što sam imala s prethodnim proizvodima drugih brendova za tu namjenu (iako po sastavu nije loš). Mjesec dana, nekoliko puta tjedno korištenja na tijelu, smanjio mi se problem koji pokušavam riješiti već godinama – prištići na donjem dijelu leđa i stražnjici. Iako još uvijek nisu potpuno nestali, smanjili su se za 60 posto te mi koža na prvi izgled djeluje pročišćenije i svježije. Koža me ne steže nakon korištenja, no hidratacija je nakon njega potrebna, kao i nakon svakog tuširanja (što prečesto zaboravljamo).

S obzirom na dobre reakcije kože tijela, odlučila sam ga isprobati i na licu, ujutro i navečer, uz lagano vlaženje kože prije nanošenja gela i da – efekt je baš kao i na koži tijela – čista, meka koža bez zatezanja koje se događa kao posljedica preagresivnih proizvoda i dehidrirane kože. Nakon njega, kao i nakon svakog čistača za lice obavezno navlažim kožu s Eau Thermale Avène termalnom vodicom koja mi instantno vraća svu vlagu u kožu kako bi mogla nastaviti sa svojom skincare rutinom.

Iako mi odgovara i u rutini njege lica, s obzirom na odlične rezultate na leđima i stražnjici, zadržala sam ga ponajprije za taj dio. Naravno, samo gel vam neće pomoći da svoju kožu dovedete u savršeno stanje, ali kvalitetan prvi korak u rutini može vam biti jedan od prvih poteza ka zdravijoj koži bez dehidracije, prištića i problema. Svakako, potrebna vam je kompletna skincare rutina, redoviti posjeti kozmetičarki i zdrava prehrana sa suplementima za zdravu i sjajnu kožu.

Foto: Unsplash, PR