ISPROBAJTE ŠAMPON OD ČEŠNJAKA – oduševit će vas!

by | 3 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Češnjak se već stoljećima koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Posjeduje protuupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio korišten za dezinfekciju rana.

Iako su mu svojstva dobro poznata u narodu, u zadnje vrijeme sve češće ga susrećemo u šamponima jer se pokazao izuzetno učinkovitim za održavanje zdravlja kose i vlasišta. Za one koji se boje da će mirisati poput francuskog restorana, imamo dobre vijesti. Ekstrakt češnjaka koji se koristi u šamponima je deodoriran, tako da su sačuvana samo ljekovita svojstva, ali ne i miris.
Šampon od češnjaka kosu čini sjajnom i bujnom čak i ako je oštećena učestalim bojenjem ili preparatima za oblikovanje kose. Pomoći će i onima sa suhom kosom i smanjiti svrbež vlasišta. Izuzetno je koristan i za jačanje kose, sprječava njezino opadanje i potiče rast nove. I američki domoroci, poznati po svom dobrom poznavanju ljekovitog bilja, koristili su ga kao sredstvo protiv opadanja kose. Njegova antibakterijska svojstva otkrio je Louis Pasteur početkom 19. stoljeća. Ako je gubitak kose uzrokovan bakterijama, antibiotička sredstva uklonit će problem i povećati gustoću kose. Prednost ovih šampona je i njihova cijena, pa nećete morati izdvojiti više od 20-ak kuna po litri.