ISKORISTITE BRŠLJAN kao ulje, vodenu otopinu i kupku protiv celulita

by | 13 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Listovi bršljana učinkoviti su sastojak mnogih krema protiv celulita, kao i preparata za mršavljenje. S obzirom na to da je bršljan vrlo raširen i da ga se može praktički posvuda pronaći tijekom cijele godine, donosimo recepte kako ih možete napraviti i koristiti, besplatno, bez konzervansa i aditiva.

Bršljan je zimzelena puzavica koja se obično penje na stabla ili uz kuće. Listovi su s gornje strane obično tamnozeleni, a s donje strane su svjetliji, kožnati i obično trokraki ili peterokraki. Beru se tijekom cijele godine, za ulje je najbolje koristiti mlade listove ubrane u svibnju i lipnju, a to se odnosi na listove svjetlije boje koji rastu u podnožju biljke. Za razliku od starih listova, pokriveni su dlačicama. Pripazite na to da je plod bršljana crna bobica koji zrije u proljeće i otrovna je.

Pripravci od bršljana regeneriraju potkožno tkivo, potičući dubinsku cirkulaciju, djelotvorni su za otapanje celulita, nakupina masnog tkiva i za uklanjanje viška vode.

Od listova bršljana napravite i kombinirano koristite macerat u ulju, kupke i vodene otopine. Ako nemate vremena za šetnju, kupite sušeni list bršljana. Također, ubrane listove možete sami osušiti i koristiti tijekom cijele godine. Kao i kod drugog ljekovitog bilja, vrijedi općenito pravilo da traje tri tjedna. Zatim slijedi tri tjedna pauze, pa tek onda možete ponoviti isti tretman. Kod nekih ljudi bršljan izaziva reakcije na koži, odnosno kontaktni dermatitis. Ako ste u toj skupini, svakako izbjegavajte ove pripravke.

Ulje od bršljana

Svježe ubrane listove razastarite na prozračnom i sjenovitom mjestu i ostavite da se prosuše 24 sata. Zatim ih složite u staklenku sa širokim grlom i zalijte maslinovim, suncokretovim, sezamovim ili nekim drugim uljem za masažu. Ulje treba prekriti listove. Preporučuje se omjer mase 1:5. Dakle, na 10 dag bršljanovog lista dodajte 50 dag ulja. Staklenku zatvorite i ostavite stajati na tamnom mjestu tijekom cijelog ljeta. Svakih nekoliko dana protresite staklenku. Nakon tri mjeseca, procijedite ulje iz staklenke i listove bršljana istisnite gazom te prelijte u tamne bočice u kojima će ulje stajati.

Primjena: svakoga dana prije spavanja ovim uljem masirajte 10-20 minuta dijelove tijela na kojima imate celulit.

Vodena otopina bršljana

Svježe nabrane listove prosušite 24 sata (isto kao i za uljni macerat), odvažite 50 grama i sitno ih nasjeckajte. Stavite ih na dno staklene posude sa širokim grlom i zalijte litrom hladne vode. Poklopite te ostavite stajati 24 sata, zatim procijedite i prelijte u staklenu bocu koju ćete držati u hladnjaku. Napravite količinu koja vam je potrebna za tjedan dana, a nakon toga napravite svježu otopinu.

Ovom vodenom otopinom nakon tuširanja namažite površinu tijela koju tretirate. Ostavite nekoliko minuta da se upije u kožu, zatim lagano osušite ručnikom. Nemojte ispirati.

Kupka s bršljanom

Pristavite lonac od pet litara s vodom, a kad voda proključa, ubacite 2-3 rukohvata svježih listova (može i sušenih). Ostavite da kuha još pola sata, zatim procijedite i izlijte u kadu napunjenu toplom vodom u kojoj ste otopili 1 kg morske soli. Ležite u kadi pola sata, ili sve dok se voda ne ohladi.