Zdrav mikrobiom kože novi je imperativ njege

Jer koža sve pamti.

by | 1 ožujka, 2024

Mikrobiom kože obično povezujemo s crijevnim sustavom, ali ovaj pojam odnosi se na sve mikrobe koji žive u i na našem tijelu, a čine ga bakterije, virusi i gljivice. Koža ima i svoj mikrobiom koji se razvija odmah nakon rođenja, čim novorođenče dođe u kontakt s vanjskim okolišem, što dovoljno govori o njenoj zaštitnoj ulozi. Bakterije, gljivice i virusi koji čine mikrobiom kože nastanjuju površinski sloj kože (epidermu) i žive u simbiozi s ljudskim tijelom.

Mikrobiom zajedno sa samom kožom stvara kiseli omotač, a time i optimalne uvjete gdje se pH vrijednost kreće između 5 i 5,5. S obzirom na to da patogeni ne mogu preživjeti u ovakvim uvjetima, uloga mikrobioma je ključna u zaštiti od prodora loših mikroorganizama i potencijalnih alergena.

Što uzrokuje neravnotežu mikrobioma? 

Mikrobiom kože jedinstven je za svakog pojedinca, poput otiska prsta. Mijenja se tijekom života, a na sastav i količinu mikroorganizama utječu UV zračenje, vlaga, temperatura, međudjelovanje mikroorganizama, hormoni, prehrana, lijekovi i kozmetički preparati. Višak proizvoda u rutini, kao i često čišćenje, dovode do toga da ispiremo lipidni sloj kože i time je dodatno isušujemo.

Narušeni mikrobiom podrazumijeva slabiju kožnu barijeru te u tom slučaju koža postaje sklonija upalama, crvenilu i ljuštenju. Zdrava kožna barijera zadržava vlagu i sprječava ulazak patogena i iritansa. Kad se jedan soj loših mikroorganizama počne širiti, dolazi do disbioze, odnosno neravnoteže – stanja slabe raznolikosti mikrobioma. Ovaj fenomen može se manifestirati kao osjetljiva koža i može ubrzati znakove starenja, kao što su gubitak elastičnosti, neujednačen ten i bore.

Kako poboljšati ravnotežu mikrobioma?

Oštećeni mikrobiom kože najčešće se regulira odgovarajućom kozmetikom ili medicinskom lokalnom terapijom. Kozmetika koja se koristi za oštećeni mikrobiom uglavnom je formulirana na bazi prebiotika, probiotika i postbiotika. Bitni su i ceramidi koji pomažu obnoviti funkciju barijere kože, kao i sastojci poput aloe, hijaluronske kiseline, glicerina i drugih, poznatih po svojoj hidraciji i umirujućim svojstvima. Osim toga, ova vrsta kozmetike obično uključuje odsustvo jakih mirisa, koji dodatno iritiraju kožu, kao i odsustvo parabena i silikona.

Funkcija navedenih sastojaka u kozmetičkim proizvodima jest vraćanje potrebnih elemenata u kožu. Sve ove vrijednosti možete naći u Pro Balance liniji prirodne kozmetike Immortella koja se sastoji od maglice, seruma, kreme i maske za lice.

Svaki proizvod sadrži patentirani kompleks prebiotika, probiotika i postbiotika koji umiruju, štite i jačaju mikrobiom kože, što Immortelu čini jedinim brendom s takvim formulacijama. Tu su i drugi sastojci poput niskomolekularne hijaluronske kiseline koja ima sposobnost dubinske hidracije, niacinamida koji djeluje protuupalno, posvjetljuje ten i regulira lučenje sebuma. A sadrže i ceramide i niacinamide koji su namijenjeni jačanju kožne barijere, kao i biljne ekstrakte za umirenje i zaštitu.

Svi proizvodi brenda Immortella ne sadrže parabene, silikone, umjetne boje i mirise. Proizvodi su dermatološki ispitani i sigurni za korištenje tijekom trudnoće i dojenja. Namijenjeni su svakom tipu kože u osnovnoj rutini njege jer svaka koža treba navedene sastojke, prije svega za zdrav mikrobiom kože. Također, proizvodi se mogu koristiti na vrlo osjetljivoj i ekcemima sklonoj koži.

Ne zaboravite da koža sve pamti, poslušajte je i pružite joj kvalitetnu osnovnu njegu uz pomoć dobrih sastojaka.

Navedene Immortella proizvode potražite na www.immortella.eu