IMATI ZECA za kućnog ljubimca ili ne kada su u pitanju djeca

by | 14 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Zečići (kunići) kao kućni ljubimci postaju posebno popularni na proljeće, odnosno u vrijeme Uskrsa. Ako ste i vi jedni od onih koji razmišljaju kako bi pridružili slatkog ljubitelja mrkvica svojoj obitelji, imajte na umu sljedeće savjete i činjenice koje vam donosimo.

Prvo, poželjno je da imate na umu kako zečići nisu dobar izbor za one osobe koje su malo grublje, nestrpljive ili pomalo nespretne i agresivne. Ako se ovi opisi uklapaju u karakter ili dobnu zrelost vaših mališana, onda zečić baš i nije dobar izbor. Važno je razumjeti da su zečići vrlo osjetljivi na ponašanje vlasnika koje bi ih na bilo koji način moglo ugroziti, stoga će odmah i iskazati svoje nezadovoljstvo ugrizom, grebanjem ili će jednostavno pobjeći i skrivati se.

Prije dolaska bilo kojeg novog kućnog ljubimca djecu je potrebno naučiti određenoj odgovornosti. Potrebno je ukazati im na to da su odgovorni za tuđi život te da prema životinjama treba biti nježan, pun ljubavi i razumijevanja. Svakako, kada su zečevi u pitanju, procijenite je li dijete dovoljno zrelo da bi moglo brinuti o kućnom ljubimcu i tretirati ga s ljubavlju. Ipak, roditelji uvijek moraju nadzirati kako se dijete brine o ljubimcu. Zeca će najbolje prihvatiti oni mališani koji su se već brinuli o drugim životinjama poput hrčka, zamorca ili miša. Važno je prije kupnje malog zeca provjeriti je li dijete alergično na njegovu dlaku.