IKRAM GOLDMAN O ODIJEVANJU Michelle Obame tijekom kampanje i ranog boravka u Bijeloj kući

by | 6 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ikram Goldman, vlasnica butika u Chicagu, brinula se o odjeći i stilu Michelle Obame tijekom kampanje njezina supruga 2008. godine i prve dvije godine njihova boravka u Bijeloj kući. Nikada prije nije progovorila o ovom iskustvu do sada, a u nastavku pogledajte njezina sjećanja.

Zajednički prijatelj Desirée Rogers je taj koji me, prije nekoliko godina, predstavio Michelle Obami, a zatim je postala moj klijent, pa žena senatora, a potom i prva dama SAD-a. Povjerenje među nama razvilo se od samog početka te smo počeli s radom na jednostavnim kombinacijama. Crna haljina, crne hlače, crna jaketa, bijela majica, crna suknja. Sve smo to pomiješali i stvorili dugovječne kombinacije. 

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Razmišljala sam jasno i bila svjesna prilikom odabira odjeće koju je gospođa Michelle nosila, gdje, kada i zašto. Tijekom predsjedničke kampanje kada je trebala gostovati u ”The Tonight Show With Jay Leno”, o odabiru odjeće za taj događaj razgovarala sam sa svojim mužem (Joshom). Rekla sam: “Odjeća treba biti niske cijene, nešto poput J. Crew.” Josh je potvrdio moju ideju, stoga sam otišla u ”J. Crew” i odabrala takozvani zlatni outfit, suknju, top i kardigan. Kasnije sam rekla Michelle: ”Prva stvar koju će te Jay Leno pitati bit će: Što trenutno nosite? Reći ćete mu da nosite J. Crew.” Michelle mi nije vjerovala i rekla je: ”Neće me to pitati”. I naposljetku to zbilja jest bilo prvo pitanje, a Michelle je pogledala u kameru kao da je gledala ravno u mene. Kasnije me pitala kako sam znala, a ja sam odgovorila: ”Jednostavno jesam”. 

Michelle je bilo zabavno promatrati. Svojom pojavom poticala je osjećaj samopouzdanja kod žena, prilikom odijevanja ili izražavanja na način da se osjećaju ugodno jer je ona sama bila izvanredna, sretna i predivna osoba. Ne možete imati “veliku” modu bez “velikog” stava. 

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ima jedna smiješna priča o prvoj inauguracijskoj haljini, bijeloj Jason Wu. Svi su željeli znati koju će haljinu Michelle nositi, koju će haljinu nositi, koja će to biti haljina? Nisam nikome htjela otkriti o kojoj se haljini radi. Što da se nešto dogodilo neposredno prije izlaska pred kamere, morali bismo ju promijeniti, a ne bismo mogli jer bi već svi znali o kojoj je kombinaciji riječ. To bi za prvu damu bila prava katastrofa. Željela sam joj dati izbor da nosi onu odjeću koju ona želi. Znali smo što će odjenuti za inauguraciju, ali sam željela imati nekoliko rezervi, to mi je jako važno. 

Nikome nije bilo dozvoljeno da ju vidi. Išla sam u Washington (D.C.) i spremila sam haljinu, nakit i sve što je Michelle tu večer trebala nositi u malu vrećicu. Nosila sam to u ruksaku, a bilo je i trenutaka kada sam morala proći kroz kontrolne točke gdje su mi morali pregledati ruksak. Željeli su otvoriti vrećicu u kojoj je bila haljina, ali sam im rekla: ”Ne bih to učinila da sam na vašem mjestu. Možete je provući kroz skener te ako vidite nešto sumnjivo, onda otvorite, ali tu nema ništa takvo za vas”. Tako bi na svakoj kontrolnoj točki ponovili postupak, ali nigdje nisu otvorili vrećicu s haljinom. Josh i ja smo se smijali. Nisu ni znali da su dotaknuli komad odjeće o kojem bruji cijela Amerika. 

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Jason Wu nije znao da je haljina namijenjena prvoj dami. Kad ju je vidio na televiziji, nazvao me plačući: ”Ne mogu vjerovati da prva dama nosi moju haljinu”. 

Najvažnija stvar bila mi je da se moji klijenti osjećaju ovlaštenima i prelijepima u odjeći koju nose, kao što se osjećaju iznutra. Kada je Michelle radila svoj prvi Vouge story 2009. godine, Bijela kuća je bila jasna, tražili su moj savjet. Dobila sam e-mail od direktora mode kuće Vogue koji je glasio: ”Imamo svu ovu odjeću”, no moj odgovor je bio: ”Nažalost, nećemo koristiti vašu odjeću. Trebamo koristiti onu koju imamo i poruka treba ostati jasna: visoko i nisko. Želimo reprezentirati one dizajnere koje mi odaberemo”. Nisam željela biti nepristojna ili iskazivati nepoštovanje prema časopisu, ali nismo smjeli zanositi poruku, ona treba ostati jasna. Na naslovnoj stranici Michelle je nosila odjeću s potpisom Jasona Wua, dok je unutar časopisa nosila J. Crew i Gap. 

Michelle Obama je žena puna samopouzdanja i s njom je lako raditi. Niste se trebali prepirati oko Junya Watanabe kardigana sa suknjom Michaela Korsa. Znala je što želi i bila je samopouzdana.  

Oprostila sam se od tog posla na najbolji mogući način. Pobrinula sam se za osobu kojoj će se Michelle uvijek moći obratiti, Meredith Koop. Nema sumnje, bila mi je čast i zadovoljstvo raditi s prekrasnom ženom poput Michelle Obame. Bila mi je čast raditi sa ženama koje mi vjeruju i shvaćaju da im želim pomoći da odijevanjem svakodnevno prezentiraju same sebe. 

Ono što je uistinu predivno, kada moja djeca ovo vide, znat će da je njihova mama imala prste u tome. Privilegija je i čast biti dio nečega što je stvaralo povijest od samog početka. 

Emma Matković