Idealna zaštita od insekata

by | 19 lipnja, 2017

Idealna zaštita od insekata
Dugotrajna zima nije pogodovala najezdi krpelja, ali i povećanog broja drugih napasnika – komaraca. Hansaplast vam savjetuje kako se zaštititi od ovih napasti i bezbrižno uživati u dugim ljetnim noćima te u boravku u prirodi. Komarci su insekti koji se hrane biljnim nektarom, a ljudsku krv koriste za stvaranje svojih jajašaca.

Od uboda komaraca u Europi neće biti veće posljedice od svrbeža, ali tko od nas ne poludi kad u mirnoj noći začuje komarca kako kruži oko našeg uha i samo bira gdje će nas ubosti? Hansaplast u tu svrhu preporučuje Sprej protiv insekata koji učinkovito štiti kožu od komaraca do šest sati. Ova optimalna zaštita blaga je prema koži, ne masti je i ima ugodan miris te se može podjednako koristiti kako za tijelo, tako i za lice.

Kako držati komarce što dalje od sebe
Komarci će vas vrlo vjerojatno ubosti u zoru ili u sumrak, kada su najaktivniji. Budući da nije uvijek moguće boraviti u zatvorenom prostoru tijekom večernjih sati, možete poduzeti korake kako bi komarce držali što dalje od sebe.

Za početak, započnite sa smanjenjem populacije komaraca oko kuće. Uklonite stajaće vode, osobito nakon kiše, pa tako možete smanjiti populaciju komaraca oko kuće i dvorišta.

Druge metode kontrole komaraca mogu biti popularne i one uključuju:

 •  Elektronski rastjerivač insekata
 •  Mirisne svijeće od citronele
 •  Privlačenje ptica i sisavaca koji se hrane komarcima
 •  Zaštitna odjeća

Hansaplast metode zaštite od komaraca
Učinkovita zaštita od komaraca svima nam je dobro znana. Često tražimo brojne prirodne recepte koji bi odbili komarce od nas. Jedno je sigurno – Hansaplast vam je Sprejom protiv insekata ubrzao taj proces i uz njega možete imati optimalnu zaštitu koja je blaga prema koži. Štiti od komaraca u trajanju do šest sati i krpelja u trajanju do četiri sata.

Kakvu odjeću nositi prilikom zaštite od komaraca
Zapamtite ove savjete za odjeću, posebice u područjima u kojima ima puno komaraca:

 •  Nosite majice duljih rukava
 •  Nosite dulje hlače; možete i zataknuti hlače u čarape
 •  Nosite odjeću svijetle boje jer komarce više privlače tamnije boje.
 •  Nosite šešir ili kapu koja ima preklop za zaštitu stražnjeg dijela vrata.

Osim komaraca, jedni od najopasnijih vjesnika toplog vremena su krpelji. Krpelji spadaju u člankonošce iz reda grinja, a u srodstvu su s paucima. Za razliku od komaraca, krpelje ne čujemo i ne vidimo, ali su jednako opasni jer mogu prenijeti opasne i smrtonosne zarazne bolesti, poput krpeljnog meningoencefalitisa, krimskokongoanske hemoragijske vrućice, borelioze, tularemije…

Žive u šumama, livadama pa i u gradskim parkovima i savršeno su prilagođeni za zakačiti se za prvo toplokrvno biće koje naiđe.

Najaktivniji su u svibnju i lipnju, a mogu se rjeđe susresti i tijekom jeseni. Pokazalo se da se aktiviraju kada temperatura prijeđe 10 –15 °C. Tijekom svog razvojnog ciklusa parazitiraju na mnogim životinjama, a zaraze li se nekom bolesti, prenose ih na nove domaćine. Sâm ugriz domaćin uglavnom neće osjetiti jer se prilikom istog otpušta supstancija koja zatomljuje bol, a na mjestu ugriza ostaje blago crvenilo.

Boravite li često u prirodi, posvetite nužnu pažnju preventivi. Nosite komotnu, svijetlu odjeću jer je na njoj lakše uočiti nametnika. Savjetuje se nošenje majica dugih rukava, hlača dugih nogavica, čarapa preko nogavica i marame oko vrata. Izbjegavajte područja visoke trave i gustog raslinja.

Unatoč svim preventivnim mjerama, pronašli ste krpelja! Što prije ga odstranite jer će zarazu prenijeti u roku nekoliko sati. Poželjno je da krpelj odstrani liječnik. Činite li to sami, koristite dezinficiranu pincetu kojom ćete ga moći uhvatiti što je moguće bliže njegovoj glavi (uz površinu kože). Nikako ga nemojte okretati ili gnječiti jer bi tada on mogao u vaš organizam otpustiti opasne bakterije, nego ga jednostavno – iščupajte! Nakon izvlačenja, dezinficirajte mjesto ugriza alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju. Ako ga niste izvadili u cijelosti, obavezno otiđite liječniku.

Nakon povratka iz prirode, pažljivo pregledajte cijelo tijelo. Krpelji se najčešće hvataju na pregibima i dijelovima s najtanjom kožom – preponama, koljenima, ramenima, oko pupka, ispod dojki, ispod pazuha ili u kosi.

SPREJ PROTIV INSEKATA:

 •  Optimalna zaštita protiv komaraca i krpelja
 •  Posebno ugodan za kožu
 •  Nemasna formula ugodnog mirisa
 •  Pogodan za tijelo i lice, brzo se upija
 •  Može se nanijeti i na odjeću kod boravka u prirodi
 •  Pogodan za djecu, iznad dvije godine

Preporučena maloprodajna cijena: 46,00 kn

Tagovi: